La portada de mañana
Acceder
El Estado presupuesta más en Andalucía y Catalunya pero ejecuta más en Madrid
Los iconos de la pandemia pasan a la segunda fila
Opinión – Emociones, por Rosa María Artal

Els assentaments del Poblenou clamen contra els desallotjaments

Un centenar de veïns del Poblenou s'ha concentrat aquest diumenge a plaça Sant Jaume per reclamar solucions a l'Ajuntament davant la situació d'emergència que es viu als assentaments. (Foto: P. R.)

La situació d'emergència als assentaments del Poblenou, a Barcelona, podria agreujar-se la propera setmana. Dues de les naus industrials ocupades on hi malviuen centenars de persones s'enfronten a processos de desallotjament. Sobre una d'elles, al carrer Pere IV, ja hi pesa una sentència judicial, i l'altra, la més gran de tota la ciutat, al carrer Puigcerdà, està pendent de resolució. En total, més de 300 persones podrien quedar-se sense sostre.

Puigcerdà, 127: a l'espera d'aigua corrent i una vida digna

Puigcerdà, 127: a l'espera d'aigua corrent i una vida digna

"Cap persona és il·legal, portem molts anys vivint aquí, treballant, cotitzant a la seguretat social, i som catalans. Només volem que ens tractin com persones", es queixava l'Omar, megàfon en mà, a les portes del Palau de la Generalitat. Amb el suport dels veïns i algunes entitats, els ocupants de les naus s'han desplaçat aquest diumenge fins la plaça Sant Jaume per intentar que l'administració intercedeixi per aturar els desallotjaments.

Tanmateix, la relació entre els que viuen als assentaments i l'Ajuntament de Barcelona és molt tensa, perquè en els últims mesos el consistori ha desallotjat, en alguns casos amb episodis que han derivat en altercats, unes 100 persones de diversos edficis similars al mateix barri. En la majoria de casos, es tracta de naus deteriorades ocupades majoritàriament per persones d'origen subsaharià, que es dediquen al negoci de la ferralla i la venda ambulant. En total, a la ciutat es calcula que unes 700 persones malviuen en aquestes condicions.

Des de la plataforma veïnal de suport als assentaments denuncien que el consistori ha desatès el clam dels ocupants de les naus -en alguns casos fa més d'un any que hi viuen-, i es queixen que el Pla d'Assentaments que ha aprovat recentment l'Ajuntament, que ofereix allotjament temporal, només es dirigeix als qui tenen papers. Des que es va aprovar a l'octubre, sols 19 persones s'hi han acollit. "Aquestes persones es troben en una situació de manca de drets, sense habitatge i sense feina, i a sobre amb la por de ser deportats qualsevol dia previ pas pel Centre d'Internament d'Estrangers", explica Andrés G. Berrio, advocat del col·lectiu.

Pel que fa als desallotjaments, l'advocat admet que el de la nau de Pere IV serà imminent i inevitable, i tampoc no té massa esperances en el cas de la del carrer Puigcerdà, el judici del qual se celebra el proper dijous. Per això, fa una crida a la "desobediència civil". També els afectats, a través d'un comunicat, demanen la implicació dels veïns per paralitzar els desallotjaments i fer reaccionar a l'Ajuntament: "Exigim a les administracions que acabin amb aquestes injustícies davant la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat", sentencien en un comunicat.

Etiquetas
Publicado el
12 de mayo de 2013 - 16:25 h

Descubre nuestras apps

stats