Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els independentistes catalans es mostren contraris a donar el seu suport a la investidura de Sánchez

Tardà assegura que ERC no avalarà un govern que no reconegui l'autodeterminació de Catalunya

Arturo Puente

El govern de coalició entre PSOE, Podem i IU i sota la presidència de Pedro Sánchez proposat pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es complica. Atès que la fórmula tripartida no tindria per si mateixa la majoria suficient per investir el líder socialista, el bloc d'esquerres necessitaria demanar el suport o abstenció d'altres grups, bé de forces independentistes i nacionalistes com ERC, DiL o PNB, o bé de Ciutadans. Però els independentistes catalans han mostrat aquest dilluns les seves reticències a donar suport a la investidura de Sánchez.

El número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, no ha volgut marcar línies vermelles a priori, almenys fins a saber si un possible govern d'esquerres podria tenir opcions. L'independentista s'ha mostrat disposat a explorar “totes les aliances possibles”, sempre que es reconegui la plena sobirania de Catalunya. “No hi pot haver un govern d'esquerra i progressista que no respecti el dret d'autodeterminació”, ha remarcat Tardà amb evident recel de la posició negociadora que pugui mantenir el PSOE, els barons collen Sánchez per no cedir davant la pretensió de Podem de celebrar un referèndum sobre la independència.

Amb major duresa s'ha expressat la portaveu de CDC, Marta Pascal, que en roda de premsa ha assegurat que la coalició en la qual s'integra el seu partit al Congrés, DiL, no es planteja donar un 'sí' ni una abstenció a la investidura de Sánchez. Per tant, un 'no' clar que complica l'aritmètica a la fórmula tripartida proposada per Iglesias. Pascal ha raonat la posició de CDC per “respecte” al seu programa, ja que segons opina el plantejament de PSOE i Podem “no és coherent amb el defensat durant la campanya” per Convergència.

Domènech garanteix referèndum si entren al govern

L'espai d'En Comú Podem, per la seva banda, segueix intentant seduir a les formacions independentistes catalanes perquè donin el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, conscients que tindran molt complicat complir la promesa de celebrar un referèndum si la seva estabilitat depèn de Ciutadans. Malgrat això, en una roda de premsa oferta per En Comú per anunciar que passaran de formar candidatures instrumentals a convertir-se en un partit polític amb estructures fixes, Domènech ha assegurat que el dret a decidir segueix sent una prioritat per a ells en una eventual negociació.

El líder d'En Comú Podem ha garantit en una entrevista a Rac1 que si entren al Govern espanyol hi haurà referèndum sobre la independència. En la mateixa entrevista Domènech ha tornat a defensar la pregunta dual –“hi ha d'haver un sí o un no”, ha assegurat– després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegurés la setmana passada que estava disposada a que en el referèndum hi hagués diverses preguntes.

Etiquetas
stats