Els polítics reaccionen a Twitter a la guerra de banderes
L'escaramussa tèxtil que han protagonitzat els líders del PP i ERC a Barcelona, Alberto Fernández Díaz i Alfred Bosch ha fet reaccionar ràpidament als representants polítics, conscients que queden menys de 36 hores de campanya electoral i que qualsevol excusa és bona per col·locar els seus missatges i aconseguir alguns vots més. El més veloç ha estat el candidat popular a la Generalitat, Xavier García Albiol, qui ha través de Twitter ha donat suport al seu company de partit.
El tercer protagonista de l'escena del balcó ha estat el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha intentat impedir que Fernández Díaz desplegués la bandera espanyola mentre la plaça de Sant Jaume esbroncava a l'edil popular. Pisarello ha donat la seva versió dels fets a través de Twitter. El segon d'Ada Colau ha confessat que li “ha sortit l'ànima republicana”, i s'ha mostrat sorprès per la “escena” al balcó de l'Ajuntament. Abans, en declaracions als mitjans, Colau ha lamentat l'ús “electoralista” de la balconada, tot i que ha considerat el fet com una “anècdota” i ha demanat treure-li importància.
El secretari de Política i Estratègia de Podem, Iñigo Errejón, ha portat l'incident de les banderes al terreny de la corrupció en penjar una foto a Twitter en la què l'estelada i la bandera espanyola han estat substituïdes per una bandera andorrana i una altra suïssa.
L'incident entre Fernández Díaz, que ha volgut desplegar una bandera espanyola durant la diada castellera de la Mercè després que Bosch i un altre regidor d'ERC pengessin una estelada al balcó del consistori, ha portat a Albert Rivera, líder de Ciutadans, a afirmar que “en una nova Catalunya per a tots les banderes oficials, les de tots, estaran penjades a les institucions”. Rivera ha oblidat que tant a l'Ajuntament de Barcelona com a la Generalitat estan hissades la bandera catalana i l'espanyola, a més de l'europea.
El que ha passat al balcó de l'Ajuntament de Barcelona ha avivat la pugna entre Ciutadans i el PP per aconseguir el vot més contrari a la independència. El compte de Twitter oficial del PP català ha contestat un tuit de la presidenta del grup municipal de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, en què demanava “centralitat política”.
Un pas més enllà ha anat l'eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta. “Treu les teves brutes mans de la meva bandera”, ha etzibat Girauta al primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello.
En competició amb Girauta per la valoració més hiperbòlica, el vocal i fundador de l'entitat contrària a la independència Societat Civil Catalana (el president Josep Ramon Bosch està sent investigat per un jutjat de Manresa per amenaçar personalitats independentistes des d'un fals perfil de Facebook) ha titllat a Pisarello de “nacional-comunista”.
Per la seva banda, el republicà Alfred Bosch (el primer a desplegar una bandera, si és el cas l'estelada), ha assegurat en declaracions als mitjans que “cap bandera ofèn a ningú” i que, per això, a ell no li ha ofès el desplegament de la bandera espanyola, la “d'un poble veí, estimat i amic”. I a través de Twitter ha aprofitat per enviar un missatge de campanya:
Finalment, el regidor de la CUP a Barcelona, Josep Garganté, s'ha preguntat irònicament “què ha passat amb les bones formes i el decòrum?”, ja que la seva formació havia estat criticat per llançar un feix de bitllets de 500 euros falsos durant la celebració del ple sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i per posar al terra del saló de plens una placa de l'Avinguda Borbó per criticar la presència de noms borbònics en la guia de carrers barceloní.