Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC i la CUP impulsen un comitè coordinador del referèndum per diluir el poder de l'entorn de Mas

Anna Gabriel (CUP) i Oriol Junqueras (ERC) en un acte a Sant Boi

Arturo Puente / Oriol Solé Altimira

On es prenen les decisions per preparar i convocar el referèndum? Aquesta és una pregunta que preocupa cada vegada més als diputats independentistes, especialment als de la CUP, a mesura que s'acosta la data marcada per a la votació. Aquest dimecres els anticapitalistes van proposar la creació d'un espai de coordinació entre els partidaris del referèndum, que ERC veu amb bons ulls.

Segons contemplen en els dos partits, aquest nou espai de coordinació substituiria les actuals reunions entre els partits independentistes i el Govern, i seria l'encarregat de consensuar els detalls per a la campanya, preparació i convocatòria del referèndum. Els cridats a formar part del nou òrgan són el Govern, el PDECat, ERC, els comuns, la CUP, Demòcrates i les entitats sobiranistes.

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, va ser l'encarregat de presentar la proposta aquest dimecres. Va destacar que el nou espai hauria de treballar de manera “transparent”. Els republicans van agafar el guant de seguida. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va donar suport a la proposta d'“espai de decisió transversal”, amb l'objectiu que sigui qui verifiqui els passos del Govern cap al referèndum.

Tant per la CUP com per ERC, un dels punts forts d'aquest òrgan és que permeti l'entrada del partit dels comuns, que no té representació parlamentària directa –sí per la via d'ICV i EUiA–, però als que des de la esquerra independentista es tracta de seduir perquè s'involucrin en el referèndum. Per la seva banda, fonts comuns van assegurar a aquest diari que “no té sentit crear una comissió per al referèndum si existeix el Pacte Nacional pel Referèndum”, rebutjant la proposta de integrar-se en cap estructura formal per impulsar un referèndum no acordat.

Neutralitzar el poder de Madí

La maniobra dels partits d'esquerra i centre-esquerra independentista va més enllà dels objectius de millorar la coordinació o de seduir els d'Ada Colau. L'esbós de nou comitè arriba enmig d'una creixent preocupació per la influència que exerceix el cercle íntim d'Artur Mas en les decisions estratègiques pel que fa al referèndum.

I, entre ells, la seva mà dreta, David Madí, al qual divendres passat l'agència EFE va situar com el nom al voltant del qual l'expresident ha constituït el seu propi comitè a l'ombra pel referèndum. Amb ell, la majoria d'homes forts del masisme, com Francesc Homs, però també representants d'ERC com Joan Puigcercós. Des d'Esquerra no confirmen ni els noms ni l'existència de l'espai, i es limiten a assegurar que la coordinació és sempre a nivell de dirigents, és a dir, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Rovira o Marta Pascal.

Diverses fonts parlamentàries de l'independentisme, però, sí que assenyalen David Madí com una de les figures clau de les trobades de coordinació entre PDECat i ERC. “No puc confirmar tots els noms que han aparegut a la premsa, però Madí és una persona de confiança de Mas i que li ha aconsellat en tots els passos importants que ha donat, i també en aquest. En realitat, Madí mai ha deixat de ser-hi”, especifica una veu del grup de JxSí.

La presència del conseller oficiós de Mas és vista com una amenaça pels partidaris del referèndum, ja que és públic que Madí, com el mateix Mas, no ha apostat mai per finalitzar el procés mitjançant una votació vinculant. “El Govern sabrà quins aliats tria i quins noms recupera. A nosaltres, alguns ens generen més desconfiança que una altra cosa”, va afirmar aquest dimecres Arrufat, mostrant aquest malestar.

Qui és David Madí?

La vida política de Mas no s'entén sense el paper entre bambolines de David Madí, nét de Joan Baptista Cendrós, un reconegut mecenes i empresari de la burgesia catalana conegut per produir la fragància Floïd i fundar Òmnium Cultural sota el franquisme.

Madí va ser cap de gabinet de Mas a la conselleria d'Economia a finals dels 90. En l'últim Executiu de Pujol, va ocupar el càrrec de secretari de comunicació del Govern, del qual va dimitir després d'un escàndol sobre presumptes enquestes falses fetes per la Generalitat. Després de la sortida de CiU de la Generalitat, Madí es va mantenir com a secretari executiu de comunicació i estratègia de CDC.

Madí simbolitza l'ala purament liberal de CDC, reticent ja no a la socialdemocràcia, sinó a qualsevol toc socialcristià que recordi al pujolisme. De les seves agressives campanyes electorals va destacar el vídeo ConfidencialCat el 2006, en que es definia al primer tripartit com una “conspiració pel poder”. Complert l'objectiu de retornar a Mas a la Generalitat el 2010, Madí va continuar sent el seu col·laborador més fidel al pati del darrere de la política catalana, encara que oficialment va anunciar la seva retirada de la vida pública.

Al sector privat no ha deixat d'acumular càrrecs: assessora la consultora Deloitte –que ha aconseguit diversos contractes amb la Generalitat– i presideix el consell assessor d'Endesa a Catalunya. També va fundar la seva pròpia consultoria, Nubul Consulting. Curiosament, la seu social de l'empresa està davant l'oficina que l'expresident té al Palau Robert. Sempre a prop de Mas.

Etiquetas
stats