Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura en Catalunya y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Pedro Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Junqueras promet a Mas suport total per al 9-N alternatiu però li reclama eleccions immediates

Junqueras garanteix a Mas suport al 9N però li reclama eleccions immediates

Arturo Puente

Barcelona —

El Govern i ERC tornen a acostar postures al voltant del 9-N alternatiu. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest dimecres per intentar recompondre un acord sobre el procés sobiranista que havia saltat pels aires la setmana passada. El cap d'ERC ha assegurat a la sortida de la trobada que han pactat que el 9-N sigui un “èxit de participació”, però ha subratllat la necessitat de convocar un avançament electoral “immediatament després” per “generar un mandat democràtic per a construir la independència”.

La reunió ha durat una mica més d'una hora i ha servit per recosir la unitat que es va esquerdar quan Mas va proposar un pla alternatiu per celebrar el 9-N. Junqueras va deixar en aquest moment la taula de negociació i va demanar un avançament electoral, però poc després la seva formació va començar a bolcar-se amb la consulta, en què els diputats d'ERC estan apuntats com a voluntaris. Amb la trobada d'aquest dimecres entre tots dos, Esquerra blinda el seu suport a Mas fins al 9-N però recorda al president que no li donarà suport per seguir governant sense passar per un avançament electoral.

Les eleccions plebiscitàries han sobrevolat el procés sobiranista català des del començament, però només s'han posat sobre la taula de manera palpable en les últimes setmanes, després que la unitat dels partits del bloc sobiranista s'esquerdés. L'ANC i Òmnium Cultural van exigir a Mas diumenge que convoqués eleccions en tres mesos i ERC i ICV-EUiA es van conjurar aquest dilluns amb el mateix propòsit.

Des del Govern s'ha intentant reconduir el pacte entre els partits sobiranistes al voltant del pla alternatiu per a la consulta, amb el que al començament no estaven d'acord ni ERC ni ICV-EUiA. La CUP va proposar 11 garanties de compliment per a assegurar-se que el Govern seguia endavant amb el nou 9-N, garanties de les quals el Govern va assegurar haver acceptat la majoria.

Etiquetas
stats