Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Junts pel Sí necessitaria a la CUP per obtenir majoria, segons l'enquesta del Periódico

La candidatura Junts pel Sí, té presència a les seves files de persones conegudes de la societat civil

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

La candidatura Junts pel Si, que encapçala Raül Romeva obtindria majoria el 27S amb entre 60 i 62 diputats. Si se sumessin els 7 o 8 diputats que aconseguiria la CUP, entre aquestes dues coalicions aconseguirien majoria absoluta de forma justa.

La segona força política seria Ciutadans que assoliria el seu millor resultat amb un ventall d'entre 25 i 27 diputats. El tercer lloc se l'enduria la coalició Catalunya sí que es pot, formada per ICV, Podem i EUiA amb un mínim de 15 i un màxim de 17 diputats. El PSC aconseguiria 13 o 14 diputats i el PP entre 10 i 11 representants, segons l'enquesta que publica El Periódico de Catalunya.

La consulta, realitzada pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) mostra que la llista unitària que acull a CDC, ERC, altres forces com MES i membres d'entitats cíviques com l'Assemblea Nacional Catalana i Omnium Cultural té una forta embranzida que no li permet assolir la majoria absoluta, situada en 68 diputats. Per a obtenir prou força per a endegar el procés cap a la independència hauria de pactar amb la CUP, que és també independentista però declaradament anticapitalista. Sumades, les dues forces tindrien, segons l'enquesta entre 68 i 70 diputats. La majoria absoluta seria molt ajustada -en el millor dels casos per als independentistes-, i només en escons, perquè en vots es quedarien per sota del 50%, amb el 44,8%. Un escenari que, segons el quadern de bitàcola pactat entre CDC i ERC, seria suficient per proclamar l'Estat català, tesi de la qual discrepa la CUP, i els seus vots serien claus per investir de nou com a president a Artur Mas.

La resta de les organitzacions polítiques mantenen evolucions diferents. Ciutadans aconseguiria el seu millor resultat en capitalitzar el vot decididament contrari a cap projecte ni independentista ni federalista, ni de millora de l'autonomia. Inés Arrimadas encapçalaria, doncs, l'oposició.

Catalunya sí que es pot, la candidatura d'esquerres que agrupa a ICV, EUiA i Podem, assoliria un resultat modest, atenent a les altes expectatives creades des que es va tancar l'aliança. Segons l'enquesta el resultat de Lluís Rabell només milloraria en quatre els actuals diputats ecosocialistes.

El PSC amb l'enginyós Miquel Iceta quedaria com a quarta força política amb 13 o 14 diputats, molt lluny dels que els socialistes tenien en aquesta darrera legislatura. El resultat milloraria respecte al d'enquestes anteriors que havien reduït als socis catalans del PSOE fins a deu diputats.

A la cua quedaria el PP que igual que els socialistes perdria molts diputats respecte dels 19 que tenia fins ara, però que milloraria respecte a les estimacions que situaven el partit de Rajoy en la línia del 10 representants.

Finalment, l'enquesta que publica El Periódico mostra efectivament l'embranzida de la CUP. Si es compara amb els 3 diputats anteriors, els seus resultats podrien triplicar-se, però respecte a estimacions que daten del juny passat el grup de l'esquerra independentista perdria empenta.

Majoria absoluta ajustada -en el millor dels casos per als independentistes-, i només en escons, perquè en vots es quedarien per sota del 50%, amb el 44,8%. Un escenari que, segons el quadern de bitàcola que han establert CDC i ERC, seria suficient per proclamar l'Estat català, tesi de la qual discrepa la CUP, els vots serien claus per investir de nou com a president a Artur Mas.

També Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha perdut gas respecte a anteriors sondejos i veu com la seva continuïtat (ja en solitari) al Parlament no està garantida.

Etiquetas
stats