Miquel Iceta: “Si Mas vol la independència ha d'anar amb ERC; si vol pactar amb Espanya, amb el PSC”
Després de passar 11 anys en llocs de responsabilitat del partit, Miquel Iceta s'ha posat a liderar el PSC en una etapa crítica. La sortida del Govern el 2010 i el procés sobiranista ha deixat al Partit dels Socialistes en una situació electoral apurada. Passat el 9-N i una vegada constatada la ruptura de l'acord de govern entre ERC i CiU, Iceta ha proposat a Mas un pacte que permetria al president no fer eleccions anticipades. A canvi, el PSC ofereix intentar negociar amb l'Estat una reforma constitucional en clau federal. Iceta considera que un referèndum sobre una reforma constitucional seria la consulta “legal i acordada” que ells proposen. A més, afirma que el pacte amb el Govern només és possible si es fa per aturar les retallades, tot i que no creu que aquest sigui el full de ruta del president.
Ha ofert a Mas un pacte de legislatura, tot i que no l'ha anomenat pacte de legislatura. Què li ha proposat exactament?
Li he dit que si ens posem d'acord en els quatre objectius que ens semblen prioritaris podem parlar d'estabilitat. Els objectius són: rellançar l'economia i crear llocs de treball, protegir l'Estat de Benestar, la regeneració democràtica i buscar un acord amb Espanya que ens permeti votar. Si aquestes són les prioritats del Govern, nosaltres podem ajudar. I si no, no.
Ha tingut resposta de Mas? Quina sensació li ha donat?
Ens ha escoltat. Però crec que el seu full de ruta no és aquest, ell està pensant en quan li convé més fer les eleccions i com li convé arribar-hi.
Vostès no volen eleccions?
No. La legislatura anterior ja es van avançar i si s'avancen ara tindríem tres eleccions en 4 anys. Per no aconseguir res. Aquest és el problema. Se'ns va dir el 2010 que la legislatura seria per reduir l'atur a la meitat i per un pacte fiscal, no es va aconseguir i es van avançar eleccions. El següent objectiu va ser la consulta, tampoc s'ha aconseguit i volen avançar eleccions una altra vegada. Quants fracassos necessiten acumular i a quin cost polític? Nosaltres no creiem que hi hagi d'haver eleccions, però la decisió és de Mas.
Sembla que en la seva proposta hi ha un interès per allunyar ERC del Govern. És així?
No, no. De fet entenem que per a segons quins objectius polítics, el president segurament necessita ERC. És coherent. Si Mas vol arribar a la independència ha de pactar amb Esquerra, però si vol un acord amb la resta d'Espanya ha d'anar amb el PSC. Això és el que li hem proposat.
Només fa 6 mesos que van anar a les europees sota aquest eslògan: “Canviem Europa, aturem Rajoy”. Ara proposen un pacte amb la dreta catalana. És coherent?
És que el pacte amb CiU seria per aturar les retallades, si no nosaltres no pactaríem. El problema aquí no és amb qui pactes sinó què pactes. Si aconseguíssim un pacte que arribés als nivells de despesa social de l'any 2010, crec que molts ciutadans ho agrairien.
Per això és necessari augmentar molt la recaptació. És viable? Què proposen en aquest sentit?
De moment recuperar l'impost de successions tal com el teníem el 2010. I després, discutir el repartiment de dèficit entre administracions i millorar el finançament, que per cert havia d'haver entrat en vigor aquest gener i el Govern de Catalunya s'ha abstingut de qualsevol negociació. S'han perdut oportunitats d'ingressos molt notables, a part d'alguns errors del Govern, com l'operació de les aigües del Ter-Llobregat, que ens han fet perdre entre 1.000 i 1.300 milions d'euros. Per tant, no és només una orientació conservadora de les polítiques, és que a més la gestió és molt dolenta.
Aquests objectius que proposa no serien més fàcils buscant un pacte d'esquerres?
Si es pogués fer... però, ERC és un partit d'esquerres?
Vostè què creu?
Jo crec que als partits, més que d'esquerres o de dretes, se'ls ha de jutjar pels seus actes. Hi ha partits d'esquerres que fan coses de dretes i partits de dretes que poden prendre mesures progressistes. Si nosaltres féssim un pacte amb qui fos faríem uns pressupostos més socials dels que hi ha ara i prendríem mesures més progressistes de les que s'han fet.
L'últim gran pacte del PSC amb CiU va ser per impulsar el Barcelona World. Li sembla aquesta una mesura progressista?
Vam entrar en aquest acord perquè hi havia una forta pressió del territori i del món sindical de Tarragona. Això no vol dir res, és clar, no cal donar-li sempre la raó als sindicats, però hi ha una preocupació molt gran a Tarragona sobre el nivell d'atur juvenil i des d'aquest punt de vista era un projecte que tenia sentit. La nostra política econòmica no està basada en el joc, però en absència d'altres projectes val la pena donar esperança al desenvolupament territorial d'algunes zones.
Per al PSC és possible arribar a un acord amb CiU sobre la qüestió nacional?
Nosaltres el que diem és que no es pot enganyar la gent. Aquí s'ha suposat que de forma unilateral es podia arribar a la consulta o fins i tot a la independència. S'ha vist que això era fals. Creiem que s'ha de tornar a buscar un acord amb la resta d'Espanya, i centrar els nostres esforços en això. Totes aquestes polítiques unilaterals, com ara s'especula amb una declaració d'independència, no ens acosten ni un mil·límetre a la independència, però tampoc a un canvi en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya.
Proposen ara desencallar el tema amb una reforma de la Constitució, però en el programa de 2012 parlaven de dret a decidir.
No, nosaltres no parlàvem de dret a decidir sinó d'una consulta legal i acordada. I això segueix plenament vigent. Un referèndum sobre una reforma constitucional seria una reforma legal i acordada. A nosaltres ens agrada dir les coses pel seu nom i no jugar amb les paraules perquè això pot confondre la gent.
És compatible demanar una consulta legal i acordada i votar al Congrés en contra de traspassar al Parlament la competència per fer-la, com va fer el PSC?
És que legal i acordada vol dir que hi estàs d'acord. Aquí es va fer a l'inrevés, primer es va acordar la pregunta i després es va demanar la competència. Decidir una cosa unilateralment i després demanar que et diguin que si no és un acord, és un engany com un piano.
Parla de pacte amb l'Estat. Ha tingut converses amb el Govern de Rajoy que li permetin creure que es pot negociar?
No, jo estic convençut que fins que no canviï el Govern d'Espanya no hi ha perspectives d'acord. Ja m'agradaria. De fet si jo fos el PP ho faria perquè sempre és millor negociar amb majoria absoluta. Però no els veig en aquesta disposició. Per això sempre vam dir que era un error enganyar a la gent i dir-li que el 2014 seria el final de tota la història, perquè era obvi que no.
L'escenari electoral que podria plantejar-se a Espanya el 2015 és que el PSOE hagi de decidir entre donar-li el govern al PP o donar-lo a Podemos. Però Pedro Sánchez ja ha dit que no pactarà amb Podemos. Llavors, un canvi de Govern solucionaria el tema català?
I Pedro Sánchez també ha dit que no pactarà amb el PP. Llavors espero que el PSOE tingui majoria absoluta. Parlant seriosament, crec que si el PSOE vol fer canvis ho haurà de fer amb forces que estiguin pel canvi, amb grans majories. Ja veurem llavors com és el programa de Podemos, perquè encara no el coneixem. El que li cal a Espanya és una reforma política en profunditat, i dubto que es pugui fer amb el PP. És el PSOE el que està cridat a fer-la. Qui ha fet els canvis a Espanya? El PSOE. Va ser el partit que va fer el canvi d'Estatut a Catalunya, que això s'oblida molt ràpid.
Un Estatut que havia de servir per tancar l'encaix de Catalunya a Espanya, però sembla haver fallat en això, no?
No, el que va fallar va ser el Tribunal Constitucional, en el sentit estricte de la paraula. I com que el Constitucional va dir que l'Estatut no cabia en la Constitució, ara s'ha de canviar la Constitució, que és el que farà el PSOE.
Se'l veu molt convençut que el PSOE ho farà.
Perquè és el que es va pactar en la Declaració de Granada. Ho ha llegit? Està aquí. [El treu de la seva cartera i llegeix en veu alta diversos dels seus punts]. És afegir l'article 5 de l'Estatut a la Constitució Espanyola. També l'ordinalitat fiscal, hi està recollida. És que està tot aquí. No es pot dir que no sigui concret.
Doncs la presidenta d'Andalusia ha dit que res de reconeixement de nació ni de pacte fiscal.
Perquè per a ella nació i sobirania és el mateix, i no ho és. No es pot parlar de nació al segle XXI com se'n parlava en el XVIII. Nosaltres diem que estem en un món definit per sobiranies compartides i, es vulgui o no, quan s'organitza un estat de forma federal està parlant d'un govern multinivell en el qual cada un és sobirà segons les seves competències.
Aquest diumenge el PSOE celebra el Consell de Política Federal del PSOE. Espera que es parli d'això?
Espero que ratifiquin els acords de Granada i que expliquin com pensen posar en marxa aquest procés de reforma constitucional.
Un altre dels punts de la seva proposta era la regeneració democràtica. Què vol dir regeneració per a vostè?
A Catalunya es parla molt de regeneració democràtica i no hem estat capaços ni de fer una llei electoral. Seria la primera mesura que jo proposaria, combinant major proporcionalitat i elecció directa dels candidats. Una altra de les coses és revisar el finançament dels partits. Enfortir el finançament públic i prohibir el privat. Tots els casos de corrupció tenen en general relació amb el finançament dels partits.
Els del PSC també?
I tant. Que jo sàpiga el PSC té només un cas de corrupció amb condemna, Filesa. És que jo amb aquestes coses... hem passat ja el cinquè aniversari del cas Pretòria i encara no hi ha data per al judici. Se'ls acusava de 7 delictes i ara només en queden 3. Per tant, fins que no hi ha sentències no sabem de què parlem.
Una altra de les coses en les quals se sol pensar quan es parla de regeneració és que els càrrecs no s'eternitzin. Vostè porta molt temps en llocs de direcció del partit, per exemple.
El càrrec que jo ocupo ara ha estat triat en vot individual i secret els militants del meu partit. Quan tots els altres ho facin així podrem parlar d'altres coses. En aquest moment, des del punt de vista del seu funcionament i estructures internes, no hi ha partit més democràtic que el Socialista.
El rescat de Caixa Catalunya ha costat 13.000 milions d'euros als ciutadans. El president era un home del PSC i els òrgans de govern estaven controlats per la Diputació de Barcelona, on el PSC tenia majoria. ¿Admetre responsabilitats entraria dins de la proposta de regeneració?
Jo crec que no tenim cap responsabilitat sobre això. Nosaltres mai hem nomenat directament responsables de Caixa Catalunya, la Diputació sí, però el PSC ha governat sempre amb pactes, i en el consell d'administració de la caixa sempre hi ha hagut altres. Al que m'oposo és a què es faci passar Catalunya Caixa per Caja Madrid. Hi ha un procediment judicial obert perquè es diu que es pagava molt als gestors i, és curiós, ara acaba d'haver-hi una sentència del Suprem que obliga el FROB a indemnitzar a aquests gestors perquè no cobraven suficient. El que demostra que a la vida tot depèn.