Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Un país de fireta

Andreu Mayayo

Mentre el president Artur Mas pregona la necessitat de crear estructures d’estat i fer un pas endavant en la internacionalització de la “causa” catalana, el Centre Unesco de Catalunya (Unescocat) està fent figa i pot arribar a desaparèixer. En aquest sentit, Catalunya perdria no tan sols una entitat cultural emblemàtica sinó la presència més rellevant en un organisme internacional i de prestigi com és l’Unesco, a l’aixopluc de l’ONU i amb seu a París.

El Centre Unesco de Catalunya es va fundar l’any 1984 sota l’impuls d’una dotzena llarga de les principals entitats culturals del país com ara la Fundació Enciclopèdia Catalana, l’Institut d’Estudis Catalans o bé Òmnium Cultural. La seva activitat ha reeixit en el desenvolupament de projectes en matèria de diversitat lingüística i cultural, diàleg interreligiós, protecció del patrimoni cultural, foment de la sostenibilitat i defensa dels drets humans.

La sortida del director Miquel Àngel Essomba, a meitats de juliol, ha estat insuficient per aturar les retallades dràstiques de les subvencions de la Generalitat i la implicació més activa de les entitats fundadores. Hores d’ara UnescoCat ha entrat en un concurs de creditors i ha iniciat els tràmits d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO), a més a més, d’aturar la incorporació del nou director Carles Torner. La Junta actual, esperonada pel vicepresident Enric Masllorens, fa mans i mànigues per assegurar la continuïtat de l’entitat redimensionant l’espai i la plantilla. Malgrat tot, persones claus de l’entitat ja han decidit abandonar un vaixell a la deriva.

Costa d’entendre que la transició nacional cap a la creació d’un estat propi pugui deixar amb respiració assistida instruments potents i de prestigi com el centre UnescoCat. Res de nou, tanmateix. Només cal donar un cop d’ull als pressupostos de la Generalitat per a constatar la reducció de les oficines exteriors de la Generalitat (les anomenades ambaixades) i les polítiques de cooperació internacional.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats