Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Un pla d’acció per la conservació del patrimoni natural a Catalunya

Conservacio.cat

Conservació.cat és un col·lectiu expert i independent integrat per més d'un centenar de professionals procedents de disciplines diverses com ara la biologia, la geografia, les ciències ambientals, l'urbanisme, les ciències econòmiques, l'enginyeria forestal, la geologia o el periodisme.

S'erigeix com un grup de pressió que, des del criteri tècnic i professional, ha nascut amb la voluntat de convertir el patrimoni natural en una prioritat de país i busca influir en les polítiques i les actuacions relacionades amb la seva conservació i gestió.

Creat davant de la degradació experimentada pel patrimoni natural a Catalunya aquests darrers anys, el col·lectiu ja ha assolit un cert grau d'influència política. Arran de la ronda de presentacions als grups parlamentaris d'un primer document elaborat fa uns mesos: “La Biodiversitat i el Patrimoni Natural de Catalunya. Estat actual i el reptes de futur”, les propostes d'aquest document van ser recollides en els programes electorals per al 27-S de diverses formacions polítiques.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Vida Silvestre Conservació.cat presenta el seu Pla d'acció per la conservació del patrimoni natural a Catalunya. El Pla conté 88 accions que s'estimen necessàries per garantir els valors i el potencial, present i futur, de la natura al nostre país. Aquestes accions es refereixen a la governança del patrimoni natural, el seu marc legislatiu i estratègic, el coneixement, la planificació i la gestió, la transversalitat, la valoració econòmica i el finançament, la comunicació i formació, etc.

13 d'aquestes accions són considerades com a prioritàries, entre les quals destaquen:

  • La creació de l'Agència del patrimoni natural de Catalunya.
  • L'aprovació de la Llei del patrimoni natural i la biodiversitat, de l'Estratègia catalana de conservació i ús sostenible de la diversitat biològica i geològica, del Catàleg de fauna amenaçada i dels plans de recuperació de les espècies més amenaçades.
  • L'articulació d'un model de gestió del Sistema català d'espais naturals protegits, integrat actualment per 182 espais, eficient i operatiu.
  • L'aprovació de la Xarxa de boscos d'evolució natural, la preservació estricta dels boscos centenaris i l'adopció de mesures urgents de salvaguarda de l'agrobiodiversitat i dels coneixements ecològics tradicionals.
  • L'aprovació d'una estratègia de finançament de la política de patrimoni natural i la recuperació urgent de recursos destinats a aquesta finalitat, els quals han sofert una disminució substancial en els darrers anys, amb una atenció particular a la Xarxa de Parcs. També en l'àmbit del finançament, l'aplicació de mesures de fiscalitat ambiental i de distribució dels recursos públics que fomentin la conservació del patrimoni natural.

Així mateix, el Pla defineix accions territorials específiques per a aquells àmbits del país amb problemes de conservació més complexos: el riu i el Delta de l'Ebre, la plana de Lleida i els sistemes esteparis, l'alta muntanya pirinenca, l'àmbit metropolità de Barcelona, els espais marins i litorals, i les muntanyes i sistemes naturals mediterranis del Camp de Tarragona.

El Pla serà presentat properament al Govern i als grups parlamentaris i es durà a terme un seguiment sistemàtic de l'aplicació de les diverses mesures que conté.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats