Conservació.cat és un col·lectiu expert i independent integrat per més d'un centenar de professionals procedents de disciplines diverses com ara la biologia, la geografia, les ciències ambientals, l'urbanisme, les ciències econòmiques, l'enginyeria forestal, la geologia o el periodisme.
S'erigeix com un grup de pressió que, des del criteri tècnic i professional, ha nascut amb la voluntat de convertir el patrimoni natural en una prioritat de país i busca influir en les polítiques i les actuacions relacionades amb la seva conservació i gestió.
Creat davant de la degradació experimentada pel patrimoni natural a Catalunya aquests darrers anys, el col·lectiu ja ha assolit un cert grau d'influència política. Arran de la ronda de presentacions als grups parlamentaris d'un primer document elaborat fa uns mesos: “La Biodiversitat i el Patrimoni Natural de Catalunya. Estat actual i el reptes de futur”, les propostes d'aquest document van ser recollides en els programes electorals per al 27-S de diverses formacions polítiques.
Coincidint amb el Dia Mundial de la Vida Silvestre Conservació.cat presenta el seu Pla d'acció per la conservació del patrimoni natural a Catalunya. El Pla conté 88 accions que s'estimen necessàries per garantir els valors i el potencial, present i futur, de la natura al nostre país. Aquestes accions es refereixen a la governança del patrimoni natural, el seu marc legislatiu i estratègic, el coneixement, la planificació i la gestió, la transversalitat, la valoració econòmica i el finançament, la comunicació i formació, etc.
13 d'aquestes accions són considerades com a prioritàries, entre les quals destaquen:
- La creació de l'Agència del patrimoni natural de Catalunya.
- L'aprovació de la Llei del patrimoni natural i la biodiversitat, de l'Estratègia catalana de conservació i ús sostenible de la diversitat biològica i geològica, del Catàleg de fauna amenaçada i dels plans de recuperació de les espècies més amenaçades.
- L'articulació d'un model de gestió del Sistema català d'espais naturals protegits, integrat actualment per 182 espais, eficient i operatiu.
- L'aprovació de la Xarxa de boscos d'evolució natural, la preservació estricta dels boscos centenaris i l'adopció de mesures urgents de salvaguarda de l'agrobiodiversitat i dels coneixements ecològics tradicionals.
- L'aprovació d'una estratègia de finançament de la política de patrimoni natural i la recuperació urgent de recursos destinats a aquesta finalitat, els quals han sofert una disminució substancial en els darrers anys, amb una atenció particular a la Xarxa de Parcs. També en l'àmbit del finançament, l'aplicació de mesures de fiscalitat ambiental i de distribució dels recursos públics que fomentin la conservació del patrimoni natural.
Així mateix, el Pla defineix accions territorials específiques per a aquells àmbits del país amb problemes de conservació més complexos: el riu i el Delta de l'Ebre, la plana de Lleida i els sistemes esteparis, l'alta muntanya pirinenca, l'àmbit metropolità de Barcelona, els espais marins i litorals, i les muntanyes i sistemes naturals mediterranis del Camp de Tarragona.
El Pla serà presentat properament al Govern i als grups parlamentaris i es durà a terme un seguiment sistemàtic de l'aplicació de les diverses mesures que conté.