Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Hi ha banquers penedits, però són poquets

Xavier Febrés

0

El setmanari francès Le Nouvel Observateur d’aquesta setmana dedica un sucós reportatge als escassos banquers penedits, després de l’emissió el 24 de setembre pel canal televisiu Arte d’un documental sobre la manca de regulació eficaç del món de les finances per part dels poders públics que tenen l’obligació de controlar-lo. El president de la comissió de mercats de l’Autoritat dels Mercats Financers francesa, el banquer Jean-Michel Naulot, ha renunciat al càrrec completament escandalitzat per la conducta del sector econòmic al qual ha dedicat 37 anys de la seva vida professional i ha publicat el llibre Crise finacière: pourquoi les gouvernements ne font rien, adreçat als “ciutadans indignats que volen comprendre”. La portada del llibre porta una faixa vistent amb la frase “Un banquer abandona el silenci”.

“La situació no ha estat mai tan explosiva. Els governs accepten la dictadura dels mercats. Per salvar les seves places financeres i els seus llocs de treball renuncien a desactivar la central nuclear”, declara Naulot a Le Nouvel Observateur. Explica que la meitat de les finances mundials formen part del shadow banking que eludeix tota regulació, la banca especulativa en ple creixement malgrat la destrossa sistèmica que ha causat els últims anys. Els bancs centrals rescaten les entitats bancàries en dificultat i els fons públics injectats van a parar als “subterranis de l’especulació” més que no pas als crèdits a les petites i mitjanes empreses. Els hedge funds o fons especulatius gestionen actualment 2.000 miliards de dòlars, més que abans de la crisi.

L’antic trader del banc BNP Paribas i actual dirigent de l’ONG Finance Watchs (Vigilar les Finances), Thierry Pilipponnat, exposa que els productes financers especulatius d’alt risc representaven tres vegades el PIB mundial l’any 1998, deu vegades el 2012 i vint-i-cinc vegades d’aquí deu anys, “si no es prenen decisions importants”. Tot seguit, entre d’altres testimonis de professionals crítics del sector bancari, l’analista financer i antic empleat de HSBC, Chistophe Nidjam, afirma que els quatre grans bancs francesos “tenen segrestats l’Estat i els contribuents”. Per concloure, el veterà banquer Jean-Michel Naulot diu dues coses clares i succintes. La primera: “N’hi hauria prou amb una vintena de reformes tècniques no tan complicades per calmar el joc”. I la segona: “Ciutadans, mobilitzeu-vos”.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats