Catalunya seria molt pitjor sense el paper històric del PSC. La unificació el 1978 dels dos partits socialistes de matriu catalanista i la federació catalana del PSOE va donar a llum a una força política que seria decisiva per a cohesionar la societat. Al costat dels eurocomunistes del PSUC, el Partit dels Socialistes Catalans va conjurar, des de l'esquerra, el fantasma de les dues comunitats a Catalunya. A l'inici de la transició, el gran risc era que la societat catalana es partís en dos, entre la comunitat d'origen i la que tenia les seves arrels en la immigració procedent de la resta d'Espanya. Va ser una conquesta del conjunt del país, fruit de la visió i la generositat de molts, però el PSC va ser decisiu.
El PSC va liderar la transformació de les ciutats i els barris que eren punt de trobada de les dues comunitats, es va implicar a fons en la normalització lingüística i va aportar, al costat d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), el contingut social al catalanisme. Va connectar amb àmplies capes de la població, fet que li va donar un extraordinari poder institucional. Però tot això és història. Avui el PSC és un partit sumit en una profunda crisi d'identitat i que s'enfronta al risc cert de perdre la seva principal conquesta, la que va aconseguir fa 35 anys, el 1978.
Les veus que defensen la ruptura entre el PSC i el PSOE, o han oblidat la història, o aposten per la confrontació, per una Catalunya partida en dues comunitats. Perquè si PSC i PSOE trenquen, no només s'esfondra el major pont polític entre Catalunya i Espanya, sinó que perdem un pont crucial entre els propis catalans. Així ho va reconèixer l'ERC de Josep Lluís Carod-Rovira quan per dues vegades va portar el PSC a la presidència de la Generalitat.
El PSC té el difícil repte de trobar el seu espai en el nou escenari polític a Catalunya, on l'hegemonia ja no és al catalanisme. I el PSOE té la responsabilitat històrica d'ajudar el PSC, i a milions de catalans, a trobar una sortida, una tercera via, a la disjuntiva entre la independència i la insostenible relació actual entre Espanya i Catalunya. Si no, si PSC i PSOE trenquen, serà un gran fracàs i potser d'aquí a 35 anys algú escriurà que aquell dia Catalunya va renunciar a una de les seves conquestes.
El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.
Llegir Opinions en català aquí.
0