Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El tren va agafant velocitat

El Govern calcula que 1,6 millones de personas han participado en la Via Catalana

Lluís-Anton Baulenas

La crònica de la Via Catalana és la crònica d'un èxit anunciat. I vist el que hem vist, que no és gaire diferent del que vam veure l'any passat a la diada -i encara una mica més enrere durant les votacions de la consulta per la independència iniciades a Arenys de Munt- la conclusió és la mateixa: les coses han canviat definitivament. Han canviat per no tornar enrere. Pacíficament, socialment, la transcedència de les accions de milers de catalans -no gosarem dir del poble català, evidentment- està fora de qualsevol dubte, però sobretot per una raó que els polítics i alguns mitjans no acaben de posar en primer lloc: El protagonista continua sent la gent. Aquest moviment continua pertanyent als ciutadans, no a la classe política.

Dóna gust de veure com els polítics no tenen més remei que anar-hi darrere. Com a molt, poden ser-hi al costat, però no el controlen. No havia passat mai. Els polítics no catalans no ho comprenen. Són incapaços d'entendre qualsevol acció de carrer que no estigui feta piramidalment, controlada i dirigida pels partits polítics o els sindicats, de dalt a baix. Els polítics catalans, més fets a la convivència amb la societat civil, si bé ho entenen, són incapaços d'abandonar del tot el desig de liderar-ho. Que s'hi fixin bé.

Avui ens hem tornat a trobar amb la força i la magnitud d'u esforç ciutadà que s'escampa des de baix cap a dalt. No som ingenus, la gent que avui s'ha donat la mà té mil idees, i un cop hi hagi les primeres eleccions lliures, prendran camins diferents. Però ara, no. Un servidor passava per davant la marea groga, l'onada groga i no hi trobava el més mínim rastre d'alienats, enganyats, paranoics. Hi havia persones normals i corrents. Un mitjà tan poc escandalós com El Pais, en el seu editorial d'avui, en comptes de treure lliçons de la marea de fons que significava la via catalana, buscava excuses per a l'èxit. Excuses de malpagador, d'altra banda. Per exemple, deia: “És clar que tindrà èxit, porten mesos preparant-ho…” Sembla mentida. Només faltaria, és clar que s'ha de preparar, però un cop més els traeix la visió piramidal. Són incapaços d'entendre que darrere hi ha milers de persones i de voluntaris treballant. Treballant generosament per una idea. No enduts només per l'emotivitat. És impossible que hi hagi tant alienats. No els entra al cap. I per aquí se'ls escapa la percepció de la qüestió.

Igualment, El Pais s'ha afegit també al mantra del rentat de cervell efectuat per TV3 a tots els catalans. Pobrets de nosaltres! I jo em pregunto ¿En un país normal, seria notícia o no, la preparació i implementació d'un acte civil que mobilitza quatre-centes mil persones al llarg de més de quatre-cents quilòmetres i més d'un milió i mig en total (dades d'Interior)? A mi em sembla que, per més que no t'agradi, l'acte ha de tenir una cobertura informativa proporcional a la seva importància. Parlem d'un èxit anunciat. I veient les cares d'il·lusió i de tranquil·litat de la gent, fent broma sobre amb què aguantarien els paraigües si plovia ja que no pensaven deixar-se anar de la mà a les 17.14 hores, un podia permetre's el luxe de somiar. Intereconomia volia llogar un helicòpter per captar possibles mancances en la cadena humana. Éra de beneits: Per aixecar acta del fracàs de la via no hauria calgut cap helicòpter. Si calia helicòpter és que havia estat un èxit. Al final s'han limitat a fer passar una avioneta amb un missatge unionista.

Per això, la crònica d'aquesta jornada és la més anodina que mai es podria arribar a fer. Fins i tot després de la irrupció a última hora d'un riu de caspa i naftalina ultradretanes a la delegació del govern de la Generalitat a Madrid. La crònica continua sent la mateixa: un èxit anunciat, igual que els dels anys anteriors, que demostra que ens podem organitzar i, sobretot, que qui s'organitza són els ciutadans. I que la tensió no decau. Els nostres polítics, que continuïn prenent-ne nota.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats