La PAH reuneix noves adhesions per a la ILP antidesnonaments
En les últimes 24 hores, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha guanyat dues noves adhesions de calat a la seva iniciativa legislativa popular (ILP) antidesnonaments. Coalición Canaria (CC) i CiU han respost afirmativament a la crida que la plataforma va fer ahir, a través d'una carta dirigida a tots els diputats, per què s'apropin a la realitat social i votin la ILP sense rebaixes.
El grup parlamentari canari va confirmar que donarà suport íntegrament al projecte de llei que promou la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. CiU ha assegurat que no presentarà esmenes, una declaració que permet pensar en el seu vot favorable.
“CiU ens va trucar per dir-nos que està interessat en venir a les nostres reunions i sembla que votarà a favor”, ha assegurat avui la portaveu de la PAH, Ada Colau. Esquerra Plural, ERC, BNG, Amaiur, Compromís i PSOE ja havien anunciat la seva adhesió al projecte de llei que ara es discuteix i que, segons els càlculs de la PAH, podria convertir-se en llei el proper abril, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre la llei hipotecària espanyola.
UPD, PNB i UPN mantenen dubtes sobre la ILP, que va reunir 1,4 milions de signatures -el triple del mínim exigit-, i no s'han pronunciat encara. El Partit Popular “s'hi oposa obertament”, segons la PAH. A aquests grups principalment va dirigida la campanya Hi ha vides en joc, de la qual forma part la missiva llançada ahir a tots els diputats i que pretén acostar la realitat social als parlamentaris.
“Aquest és un moment crucial i la pressió i la mobilització són més necessàries que mai”, ha assenyalat Colau. “Si ells [els diputats] no vénen, la PAH els portarà la realitat social allà on ells siguin”, ha afegit la portaveu de la PAH. Al.ludia així a la segona fase de la campanya d'escrache que s'iniciarà en una setmana, el temps que, d'entrada, concedeixen als diputats perquè acudeixin a les seves reunions a conèixer de primera mà un drama que afecta ja a 400.000 famílies a Espanya.
“Transcorreguts aquests set dies, ens acostarem als diputats per convèncer-los, esperant-los i interpelant-los allà on es trobin: a casa, a l'AVE, al seu barri...”, ha explicat l'Ernest Marco, membre de la PAH. “No és una amenaça sinó una campanya informativa”, ha aclarit Marco. Així, al costat de cartells amb les cares d'alguns afectats pels desnonaments, un gran botó verd recordarà que 'sí que es pot', 'però no volen' (resarà un altre botó vermell), evocant els dispositius amb que els parlamentaris voten.
“La pressió social ja ha aconseguit moltes coses que semblaven impossibles i ara no ens podem rendir”, ha recordat Colau. “Esperem que els diputats escoltin el que reclama a crits la societat i no els hàgim de responsabilitzar de terrorisme financer”, ha conclòs la portaveu de la PAH.
Undangarin, un exemple de la desigualtat davant la llei
Preguntada pels suposats impagaments d'hipoteca d'Iñaki Urdangarin i per les dificultats econòmiques denunciades pel seu advocat, Colau ha apuntat al cas com un clar exemple de que “la llei no és igual per a tots”. “Als grans lladres se'ls premia amb grans rescats o es tapen les il.legalitats de gent vinculada a la casa reial; és increïble que, amb tots els indicis que hi ha, no s'hagi pres cap mesura cautelar en contra d'Urdangarin”, ha afirmat Colau. “És indignant que ara es pretengui presentar-lo com un pobre home”, ha rematat la portaveu de la PAH, amb la seva habitual contundència.