Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament aprova la comissió de control del 9-N malgrat les acusacions de desobediència

Artur Mas descarta la desobediència al Constitucional.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

La primeres discrepàncies entre els partits favorables a la consulta del 9-N sobre com reaccionar a la suspensió del Constitucional s'han suavitzat aquest dimecres en votar tots a favor de la composició de la Comissió de Control de la consulta sobiranista. El PP, el PSC i Ciutadans plantejaven que donar llum verda a aquesta comissió era un acte de desobediència al TC, que ha suspès els preparatius per a la consulta del 9 de novembre, però CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han decidit no retirar la seva votació de l'ordre del dia del ple perquè consideren que no s'incorre en cap il·legalitat.

El Ple del Parlament ha entrat en un debat jurídic sobre si mantenir aquest punt en l'ordre del dia va en contra de les providències del Constitucional en relació a la suspensió cautelar de la llei de consultes i el decret que convoca el 9-N. Els partits proconsulta, recolzant-se en un informe jurídic del Parlament, han considerat que l'aprovació d'aquesta comissió no és una mesura executiva i que per tant no desafia el TC. Tot i així. el PSC, el PP i Ciutadans s'han abstingut en la votació, i a més a més els populars han anunciat que denunciaran a la Fiscalia els diputats que hi han votat a favor.

La comissió de control equivaldria a la junta electoral central d'uns comicis ordinaris. Està formada per set juristes i politòlegs els noms dels quals han consensuat els quatre grups parlamentaris proconsulta. Una vegada aprovada la comissió, el nomenament dels set membres s'ha de consumar amb la firma d'un decret per part del president de la Generalitat.

“Hem d'aprofitar les escletxes jurídiques per seguir endavant amb la nostra determinació”, ha proclamat la diputada d'ERC Gemma Calvet. “El TC no ha anul·lat la llei de consultes en el seu conjunt”, ha afirmat, per després subratllar que el que ha fet avui el Parlament és “acatar la voluntat del poble”, una fórmula repetit després per ICV-EUiA i la CUP.

ICV-EUiA per la seva banda ha assegurat que el Parlament ha respost avui “amb un acte polític”, el d'aprovar la comissió de control del 9-N, a un altre acte polític, com ho ha estat segons la portaveu Dolors Camats el fet que el Govern central, el Consell d'Estat i el Constitucional hagin reaccionat amb “inèdita celeritat” contra la consulta.

“No es pot desenvolupar una norma suspesa”, ha afirmat per la seva part Albert Rivera (C's). “No col·laborarem en possibles delictes ni serem còmplices de trepitjar línies vermelles de la democràcia”, ha afegit el líder de Ciutadans.

Artur Mas descarta la desobediència i confia en les al·legacions

El president català, Artur Mas, ha remarcat avui que, històricament, “no sempre la desobediència ha portat a la victòria”, i ha afegit que “en aquest moment” no està en el “escenari” de la “desobediència civil”, sinó en el de demanar al Constitucional que aixequi la suspensió de la consulta. Ho ha dit en una resposta a la CUP, que plantejava aquesta opció com l'única via possible a partir d'ara per dur a terme la celebració de la consulta sobiranista.

A la sessió de control del Parlament, Mas ha subratllat que l'objectiu del Govern de la Generalitat és que el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió cautelar sobre la consulta sobiranista abans del 9 de novembre per poder celebrar-la, però que mentrestant calia paralitzar la campanya per protegir jurídicament els funcionaris.

“Pel que depèn de mi, aquest procés s'acaba votant i votant amb la pregunta pactada”, ha afegit Mas, que s'ha compromès a reunir i parlar amb els partits proconsulta per prendre les decisions “definitives”, perquè les actuals que ha pres el govern català són “cautelars”.

Etiquetas
stats