El Partit X convida experts de diferents àmbits a parlar de la manca de justícia
La Xarxa Ciutadana Partit X, després d'un any de vida, la major part del qual l'anonimat, segueix amb la gira de presentacions per la geografia espanyola que va començar el 31 de gener. Aquest dijous van estar a Barcelona sota el lema “No hi ha justícia”. És del que han parlat els experts independents que conviden als seus actes. Alguns, entusiastes del projecte, mentre d'altres remarquen que no han vingut per demanar el vot per al Partit X.
Per l'advocat i activista Carlos Sánchez Almeida, no hi ha justícia perquè el sistema judicial no té independència política, econòmica, ni social. “El poder judicial està sota la bota del poder executiu”, assegura, i remarca que “canviar aquesta relació és el primer que ha de preocupar a un partit que vulgui construir una societat democràtica”.
“El més important en una ciutat és que funcionin les clavegueres, i estem en una situació d'indefensió absoluta, perquè el sistema judicial està col·lapsat, i se l'ha ofegat econòmicament de forma conscient”, explica el lletrat, que assegura que només hi haurà independència econòmica quan hi hagi també independència política.
Pel que fa al que anomena “independència social”, remarca que “els magistrats no han de ser dependents de la seva classe d'origen, i no obstant això ara és pràcticament impossible treure's les oposicions a jutge, per al que es pot trigar uns nou anys, mentre es treballa, cal el suport d'una família en bona situació econòmica ”. Almeida va arrencar els aplaudiments del públic en reclamar que per ser jutge sigui necessari haver exercit alguns anys com a advocat d'ofici, “atenent els problemes que tenen les persones en el seu dia a dia”.
Per a l'inspector d'hisenda Raúl Burillo, no hi ha justícia perquè no hi ha un sistema tributari just. “La corrupció s'està duent a terme de manera totalment dissenyada i amb la seguretat que el sistema protegeix aquest disseny”, assegura aquest membre de la Comissió Anticorrupció impulsada per la Xarxa Ciutadana.
Burillo considera que “el major frau fiscal que hi ha és el sistema tributari” i critica els mecanismes que permeten a les grans empreses pagar menys impostos. “Quan parlem d'economia submergida pensem en el pintor que no fa factura o al professor que fa classes particulars ... Oblidin això, la gran economia submergida està en les grans bosses de diners”, assegura.
“Democràcia segrestada”
Per Ernest Marco, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, no hi ha justícia perquè “la democràcia està segrestada”. “Hem tingut uns governs, del color que fossin, que ens deien que per accedir a un bé de primera necessitat com l'habitatge calia endeutar-se”, denuncia. No obstant això, recorda que Espanya és un dels països europeus amb més habitatges buits.
Marco lamenta que la ILP presentada per la PAH, amb el triple de firmes de les que necessitava, es topés “amb el sostre de vidre de la majoria absoluta del PP, que va tenir l'arrogància de no voler ni portar-la a debat”. “Les nostres reivindicacions ciutadanes depenen de la pressió que puguem exercir per garantir-les, perquè no estan recolzades per cap llei”, explica. En paral·lel, la PAH està apostant recentment per “trencar des de baix amb aquest sostre de vidre pressionant les administracions locals”.
Per a la economista Susana Martín Belmonte, no hi ha justícia perquè “vivim en un sistema addicte al sistema financer”. Belmonte explica les claus del funcionament del sistema econòmic i conclou que, segons el seu funcionament, “l'economia ha d'estar creixent constantment, de manera que cap govern voldrà afrentarse a una situació en què deixi de fluir el crèdit”. Per això conclou que l'economia està al servei del sistema financer i aposta per un model que protegeixi les persones.
Xavier Cugat, expert en energies renovables, posa exemples del seu àmbit per mostrar com el govern afavoreix les grans corporacions davant les alternatives, com les renovables, encara que siguin per a l'autoconsum. I davant les regulacions que consideren negatives, Xavier Teis, de Coop57, va parlar de l'experiència d'aquesta cooperativa de crèdit: “Constituïm nostra pròpia eina financera, al servei de la transformació social, i ens autoregulamos i autofinançar”.