La patacada de Convergència el 20D torna a posar en qüestió la investidura de Mas
Amb el Parlament hibernant des de fa més de 40 dies i enmig de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per la investidura, el resultat de les eleccions generals d'aquest diumenge ha funcionat com a revulsiu, agitant l'independentisme. L'estrepitós fracàs de l'aposta de Convergència, DiL, que ni tan sols podrà formar grup propi a la Cambra, i el 'sorpasso' d'ERC sobre els convergents ha portat la CUP a emetre un comunicat en el qual torna a apostar pel canvi de candidat a la presidència.
La CUP considera que “davant els bons resultats de les formacions d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes”, Junts pel Sí hauria d'oferir “una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també millorar la proposta en relació al pla de xoc”. El comunicat de la formació anticapitalista és explícit en recordar que DiL s'ha quedat en la meitat de la seva representació, el que contrasta amb En comú Podem, “una força que ha defensat clarament la necessitat d'un referèndum”, recorden.
Aquesta ha estat l'aposta de la CUP des del dia següent a les eleccions del 27S i des de sectors de Convergència amb freqüència se'ls ha acusat de dilatar les converses precisament per arribar al 20D, demostrant així la debilitat electoral de la dreta independentista, que gràcies al seu pacte amb ERC per formar Junts pel Sí ha blindat Mas com a únic candidat possible a la presidència.
Convergència no es dóna per al·ludida
La possibilitat d'un 'sorpasso' d'ERC que fes a Junts pel Sí canviar de candidat ha sortit en diverses ocasions durant la campanya, encara que tots els actors han negat que aquesta opció es contemplés. La mateixa posició ha mantingut aquest dilluns el cap de llista de DiL, Francesc Homs, que ha retret a la CUP que vulgui condicionar la negociació als resultats. Segons ha explicat, espera que el que resolgui la investidura “no sigui altra cosa que el que hi ha al Parlament”.
Amb CDC en procés de refundació, del qual DiL es llançava com a projecte pilot de la nova organització que Mas vol construir al llarg de 2016, el resultat del 20D només confirmaria la tendència a la baixa que CDC pateix des del 2012, i que ha estat precisament el que els va empènyer a l'aliança amb ERC. Amb aquest mal escenari, des de la direcció de Convergència l'aposta per Mas és clara. El consideren l'única persona amb prou pes social com per aguantar els minvants suports al llarg del país i, alhora, mantenir cohesionat el partit fins a la seva refundació.
Una altra cosa és la reacció dels diferents sectors a un correctiu inèdit com el rebut diumenge passat. El corrent de la vella guàrdia, a la qual pertany el nucli dur dels actuals consellers en funcions, ja va amenaçar de rebel·lar-se després del 27S, en considerar que Mas estava cedint massa en la negociació amb la CUP. Les opinions expressades per aquestes baronies han pesat en la campanya de Francesc Homs, que s'ha centrat en carregar contra l'esquerra independentista, de la qual ha arribat a assegurar que volen “els seus vots però no les seves polítiques”.
També aquests moviments en el si de Convergència van obrir una via que semblava tancada després de l'27S, com és la de la negociació amb l'Estat. El candidat de DiL ha tornat a acariciar aquesta possibilitat aquest dilluns. “Quedarem expectants a si això es planteja”, ha respost a la pregunta de si entrarien a negociar un referèndum amb l'Estat.
La CUP, a l'espera de noves propostes
Per part de la CUP, els resultats d'aquest diumenge eren esperats. L'esquerra independentista s'esforçava per donar una imatge exterior de cohesió sobre el fet d'investir Mas fins al debat del passat 29 de novembre, en què es va imposar l'opció de continuar buscant candidats de consens. Després d'aquell debat, la formació va virar sobre les seves intencions, i no descarta acabar investint el líder de CDC. Els diferents sectors de la candidatura han mostrat diferències respecte l'estratègia a seguir, i el mateix exdiputat David Fernàndez, un dels referents més reconeixibles de l'espai, va considerar que havien de facilitar la investidura de Mas.
La decisió final serà presa diumenge que ve en una assemblea en la qual la lectura sobre els resultats de les generals estarà molt present. També ho estarà la proposta de pacte d'investidura que Junts pel Sí els llançarà al llarg d'aquesta setmana. La candidatura transversal de l'independentisme pretén convèncer els cupaires amb compromisos en matèria d'inversió social, lleis que avancin cap a la independència i l'obertura de la primera etapa d'un procés de debats que desemboquin en un de constituent.
L'últim dels actors, ERC, també s'ha mantingut en la seva posició. “No hi ha cap novetat”, ha tancat Junqueras sobre la investidura de Mas. Lluny de treure pit pels resultats obtinguts, que els han col·locat en la segona posició, els republicans s'han perseverat en l'actitud de guant de seda amb Convergència que ja han mostrat durant la campanya, i s'han mostrat oberts a formar un grup conjunt al Congrés amb DiL.