Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Oriol Junqueras, doctorat en independència

Xavier Ribera

Poc s’imaginava o volia aquest vicentí d’opció que la història li reservaria almenys un capítol –encara està per veure’n la mida-. ERC, atordida, desorientada i partida després de la ciclogènesi tripartita, buscava un polític verge, sense pecat original, disposat i capacitat per a reorientar un partit acostumat a les derives post-teocràtiques, que no fos ni dels uns ni dels altres, però, i al mateix temps, una mica de tots dos. Un bé de Déu amb aquest perfil no es troba al tombar la cantonada, així que el van haver d’anar a buscar a la biblioteca. Allà, entre llibres d’història i economia, creixia i multiplicava coneixements Oriol Junqueras fins a la data.

Oriol Junqueras (1969) és un polític sense passat, per tant net de culpes i capelletes. Es fica en política l’any 2007 com a cap llista independent d’ERC a Sant Vicenç dels Horts; després de quatre anys a l’oposició, el 2011 aconsegueix l’alcaldia. Dos anys abans, el 2009, el partit republicà el convenç per ser cap de cartell a les eleccions europees, d’on en surt elegit eurodiputat, càrrec que ocupa fins al 2012. L’any 2011 es fa amb la presidència del partit de Macià i es presenta com a candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2012 assolint un extraordinari resultat que situa el seu partit com a segona força de la cambra catalana, només superat per CiU. Es converteix, així, en cap de l’oposició i soci forà del govern que presideix Artur Mas, el que en català se’n diu anar a missa i repicar campanes. Resumint: en set anys Junqueras passa del res al tot polític i amb possibilitats clares de regnar.

És llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctorat en Història del Pensament Econòmic. És professor agregat al departament d’història moderna i contemporània de la UAB. Ha col·laborat en els programes En guàrdia i El nas de Cleòpatra a Catalunya Ràdio, Minoria absoluta i Tu Diràs a RAC1, i en el programa El favorit a TV3. Ha treballat com a guionista i assessor en sèries documentals de televisió, com Els Maquis, La guerra silenciada o Conviure amb el risc, entre altres. Unes experiències que li atorguen un plus comunicatiu i el converteixen en un home altament mediàtic.

No se n’està de dir que troba a faltar la docència i la divulgació històrica, també enyora la pagesia que practica de manera amateur. De fet, un amateurisme hortícola que, ben mirat, ara aplica a la política; ha canviat l’enciam per les reunions, els tomàquets pels mítings i les cebes pels pactes. No fa cara de polític o, en cas de fer-ne, més aviat de polític a temps parcial i/o de durada limitada. Sigui com vulgui, els esdeveniments l’han posat a primera línia de foc i se li acumulen els reptes.

Sota l’aparença del rei Enric VIII s’hi amaga un talent espriuenc. Meravella la seva memòria prodigiosa que el permet deslliurar-se de les servituds del guió, però alhora gesticula de manera encotillada, com un click de Famobil. Ha sorprès als seus amb plantejaments com la defensa del castellà com a llengua pròpia i oficial d’una Catalunya independent, i ha esparverat propis i estranys amenaçant de parar l’economia catalana. Tot i això, es mostra afable i s’allunya del clixé endimoniat dels seus predecessors.

De moment vesteix de camarlenc del Papa Mas, però no són pocs els qui el visualitzen president després d’unes hipotètiques eleccions plebiscitàries; un cap de govern que, per coherència en el discurs, es veuria obligat a proclamar una independència que ara defensa dia sí i dia també.

Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Etiquetas
stats