Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC obté el seu pitjor resultat

Pere Navarro, líder del PSC, durant la seva compareixença

Benoît Cros

Barcelona —

No hi va haver miracle ahir a la nit per al PSC. El partit liderat per Pere Navarro no només va perdre vuit diputats al Parlament de Catalunya i va veure el seu nombre d'escons reduït a 20, el pitjor resultat de la seva història, sinó que, per primera vegada des que es produeixen eleccions a Catalunya, va retrocedir a la tercera posició en ser superat per Esquerra.

Va ser una nit d'alts i baixos per al PSC, que va passar per diferents estats conforme s'anava desenvolupant la nit electoral. L'angoixa provocada per l'enquesta a peu d'urna de TV3, que atribuïa el PSC entre 16 i 18 escons, va ser seguida per l'alleujament que donaven els primers resultats parcials. Però l'última recta del recompte va acabar de la pitjor manera quan es va confirmar que perdria el segon lloc.

Pere Navarro va provar de relativitzar-ho, atorgant premis de consolació subratllant que el PSC és “la segona força política en nombre de vots” (la seva formació va obtenir 14,46% enfront del 13,67% d'ERC). Va afegir que el resultat obtingut “és molt millor que el que plantejaven les enquestes”. A més, va fer èmfasi en la patacada electoral de Convergència i Unió: “Mas va demanar una majoria però no la va aconseguir”, va dir. Hores abans, el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, havia considerat que Artur Mas havia “fracassat” en el seu objectiu de “transformar aquestes eleccions en un plebiscit personal”.

L'única alegria pel PSC podria venir del Baix Llobregat (especialment en els seus feus de l'Hospitalet i Cornellà), on va recuperar el lideratge comarcal, tot i que només gràcies a la forta baixada de CiU, que va perdre 13 punts percentuals. En comparació, el PSC “només” va perdre tres punts.

Com és habitual, va obtenir els seus millors resultats (15,43%) a la província de Barcelona, ​​l'única circumscripció en què va quedar segona. En canvi, va aconseguir la seva pitjor xifra en la província de Girona, amb només el 10,09% dels vots. Una altra mala notícia va venir de la ciutat de Lleida, on va ser rebaixat al tercer lloc.

Com el PSC afrontarà aquesta nova situació no va quedar clar ahir a la nit. Si bé Daniel Fernández va considerar que “al PSC li correspon reflexionar i construir una alternativa creïble”, Pere Navarro va afirmar que els socialistes tenen “les idees molt clares” i va atribuir el seu mal resultat d'una mala pedagogia: “Hem de continuar treballant per explicar quines són les nostres propostes, hem de millorar les explicacions ”. Navarro va reconèixer, però, que “el resultat no era el que volíem”, però va anar més lluny en l'autocrítica, un exercici que haurà de fer el PSC si mira l'evolució dels seus resultats a les eleccions catalanes. El 1999, el PSC va obtenir el seu millor resultat, 52 escons, gràcies a Pasqual Maragall però ha sofert una baixada contínua des de llavors, perdent cada vegada més vots en els quatre comicis següents.

Etiquetas
stats