Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC denuncia irregularitats en la requalificació de la Maquinista a canvi d'una escola

Jordi Mumbrú

La gran operació urbanística que el Centre Comercial La Maquinista ha pactat amb l’Ajuntament de Barcelona, pel qual es requalificaran 92.000 metres quadrats de l'empresa a canvi que aquesta financïi la construcció d'un col·legi públic, conté “errors tècnics molt greus” que acaben perjudicant l’interès públic. És molt difícil determinar si aquests errors són conscients, fet que suposaria un delicte de prevaricació, o si ha estat un cas de desídia, però el que està clar, segons el PSC, és que s’ha fet de tal manera que l’Ajuntament deixa d’ingressar entre 11 i 12 milions d’euros. Els socialistes recorden que és el tercer cop que passa i exigeixen responsabilitats polítiques.

L’assessor d’urbanisme del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, David Martínez, s’ha mirat el projecte del dret i del revés i ha trobat diferents anomalies però, sobretot, dos grans errors i una absència clamorosa. El primer error és que l’ajuntament calcula que el preu del metre quadrat de sostre edificable en aquesta parcel·la serà de 450 euros, una xifra desorbitadament baixa. Segons l’Agència Tributària de Catalunya la xifra real se situa entre els 1.290 €/m i els 1.597 €/m. Aquesta reducció del preu té un efecte directe sobre l’operació, ja que la normativa fixa que el 10% de l’aprofitament urbanístic que tregui el privat ha de ser per l’Ajuntament. De manera que si els càlculs són a la baixa, els diners que suposa aquest 10% també són inferior. En xifres, el projecte tal i com està redactat contempla que amb el canvi de qualificació, el solar valdrà 60,5 milions d’euros, per tant l’ajuntament se’n quedarà 6. Però si el preu del metre quadrat es compta amb el valor mínim que calcula l’Agència Tributària de Catalunya, que són 1.290 €/m, el preu total del solar seria de 115 milions, de manera que l’ajuntament se’n quedaria entre 11 i 12.

L’altre error que ha trobat en David Martínez posant la lupa sobre el projecte és que han comptabilitzat també l’aparcament com a aprofitament urbanístic. Això és molt estrany ja que els aparcaments que es construeixen sota els edificis no computen. En teoria, incloure l’aparcament com a aprofitament urbanístic hauria de pujar la previsió de beneficis del privat i, per tant, l’ajuntament en sortiria beneficiat, però per una estranya causa, al final dels comptes el valor de l’aparcament es resta al total, de manera que, com per obra de màgia, el projecte passa a ser 38 milions d’euros més econòmic.

Finalment, el David Martínez ha trobat també una gran absència i és que en cap lloc de tot el document es diu que l’escola l’acabarà pagant el centre comercial. “Si l’operació es fes bé, l’Ajuntament de Barcelona hauria de sortir amb 12 milions d’euros nets al calaix i un solar buit perquè la Generalitat hi construís una escola. I en canvi, l’únic que guanya és 1,8 milions d’euros”. La regidora socialista Imma Moraleda ha recordat que l’actual govern ja ha comès errors similars en els projectes de Can Batlló i la Colònia Castells, de manera que si aquest error és “perquè algú s’equivoca, ja és la tercera vegada que s’equivoca”. La també regidora del PSC Assumpta Escarp, que havia estat regidora d’urbanisme, va denunciar una “clara voluntat de renuncia de l’interès públic, per afavorir a les iniciatives privades”.

Des de l’Ajuntament van respondre que fins que no s’acabi el període d’al·legacions, s’estimen més no opinar.

588 pisos a canvi d'una escola

El projecte contempla la requalificació d’una parcel·la propietat d’Unibail Rodamco, els amos de La Maquinista, de 92.000 metres quadrats, per permetre que els propietaris hi puguin obrir noves botigues i construir, a més a més, 588 habitatges. Actualment, la gran majoria del sòl és industrial, que és un dels que menys sortida té. A canvi d’aquesta gran requalificació, segons havia defensat l’Ajuntament, el centre comercial es comprometia a construir l’escola de La Maquinista, que està en barracons i la Generalitat (que és qui construeix les escoles) no té cap intenció de començar l’obra. El projecte està actualment en exposició pública i en període d’al·legacions. En la seva discussió inicial a l’Ajuntament, només CiU hi va votar a favor, mentre que PP, PSC i UxB (ERC) s’hi van abstenir. Només ICV-EUiA s’hi va oposar.

El fet que un centre comercial hagi de construir les escoles públiques ja és de per si discutible i l’ampliació del centre comercial més gran de tot Catalunya també, perquè clarament tindrà un impacte negatiu sobre el petit comerç, però les noves informacions encara fan més fosca la gran operació.

Etiquetas
stats