Ruz interroga Pujol Ferrusola sobre l'origen de la seva fortuna amb el 3% de fons
“Hem arribat al moll de la qüestió: vostès tenen un problema i aquest problema es diu 3%”. Aquesta frase va ser llançada el 25 de febrer de 2005 per Pasqual Maragall a la bancada de CiU enmig d'una dura sessió parlamentària a compte dels despreniments causats per les obres del metro al barri barceloní del Carmel. El llavors president de la Generalitat posava veu al rumor que portava anys corrent pels passadissos de la política catalana, segons el qual, totes les grans obres adjudicades durant tres dècades pel Govern de Jordi Pujol ho havien estat a canvi d'una comissió irregular.
Aquest dilluns, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz interrogarà Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident, per l'origen de 32 milions d'euros que va moure per diferents paradisos fiscals entre 2004 i 2012. Part d'aquests diners procedeix d'empreses adjudicatàries de la Generalitat que van pagar al fill de Pujol per treballs que els investigadors no troben prou justificades. Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès, compareixen davant Ruz com a imputats per frau fiscal i blanqueig de capitals, però més enllà de la investigació a la parella planeja el dubte de si el primogènit del clan simplement va aprofitar el cognom del pare per enriquir-se, si la destinatària de la mossegada va ser tota la família o fins i tot si una part dels fons va servir per finançar irregularment a CiU.
Els bitllets de 500 euros
El cas Pujol Ferrusola va arrencar amb la denúncia davant de la policia de la seva examant María Victoria Álvarez, que va descriure, entre altres irregularitats, com el fill de l'expresident treia de Catalunya bosses plenes de bitllets de 500 euros en direcció a Andorra i acabava el seu periple a Madrid. Álvarez va acudir a la policia el novembre de 2012, en plena ofensiva de l'independentisme català, i després que Jorge Moragas, cap de gabinet de Mariano Rajoy, li animés a fer-ho en el transcurs d'una conversa per SMS que va publicar divendres passat eldiario.es.
Al principi, Ruz va derivar el cas a un jutjat de Madrid, on havia recaigut una acusació similar, sumada a una altra d'amenaces, realitzada per l'empresari Javier de la Rosa. No obstant això, Anticorrupció va recórrer i la Sala penal va obligar el jutge d'instrucció a fer-se càrrec del cas.
Va començar llavors la investigació de l'Agència Tributària i la UDEF de la Policia sota la direcció del magistrat. Un dels informes resultat d'aquestes indagacions, lliurat pels agents a Ruz al juny, estima en 8 milions d'euros la quantitat que Pujol Ferrusola va obtenir de 17 empreses adjudicatàries de la Generalitat. Els seus responsables van tenir serioses dificultats per justificar als agents els pagaments realitzats al fill de l'expresident en qualitat d'assessor.
3,3 milions per unes trucades
Una parella de germans empresaris van confessar als agents que van decidir vendre al grup Copisa una finca després d'haver tingut durant anys nombrosos problemes amb l'Administració relacionats amb aquests terrenys. Copisa va acompanyar la seva oferta d'un missatge: els seus problemes acabarien amb la venda. Després de la transacció, “va aparèixer per la seu de l'empresa Ramon Gironés, pare de Mercè Gironés Riera, per exigir el cobrament d'un 3% de l'import total de la venda, ascendent a 30.050.606 euros”, recull l'informe de la UDEF. El sogre de Pujol Ferrusola al·ludia a una intermediació que els germans desconeixien. Finalment, van accedir a pagar un 1%, perquè Copisa els va assegurar que sí que hi havia hagut intermediació.
Es dóna la circumstància que Copisa ha estat la més generosa amb Pujol Ferrusola de les 17 empreses investigades per la UDEF. En cinc anys, de 2005 a 2010, el fill de Pujol i Soley va facturar 3,3 milions d'euros en 13 factures a canvis de supòsits treballs d'assessoria. Segons la informació de l'empresa recollida pels agents, Pujol Ferrusola cobrava per “simples trucades telefòniques” en què donava “únicament informació sobre possibles negocis”. En el període de les factures governava ja l'tripartit d'esquerres.
Per explicar que es podia tractar del pagament per adjudicacions durant l'anterior govern nacionalista, els agents apunten en el seu informe que, de vegades, les mossegades es cobraven “en diferit”. Els responsables del grup constructor van arribar a declarar a la policia que Pujol Ferrusola cap a la gestió i després es discutia el preu de la mateixa.
¿Comissions finalistes?
Es dóna la circumstància que Copisa apareix com a donant irregular del PP en els papers de Bárcenas. No és l'única coincidència amb el cas del finançament del PP. En ambdós casos, els investigadors xoquen amb la dificultat de demostrar que les comissions tenien un caràcter finalista, és a dir, que es pagaven per una adjudicació en concret. “Evidentment, la connexió directa d'aquesta adjudicació concreta amb les plusvàlues gestades no és possible, perquè no existeixen documents de qualsevol ordre que així ho indiquin, i que no té sentit requerir”, diu la UDEF en l'informe sobre Pujol.
El jutge Ruz preguntarà per aquests i altres ingressos Pujol Ferrusola. Els policies han traslladat al jutge la seva sorpresa pel fet que les seves indagacions els hagin portat a la forçada conclusió que Pujol Ferrusola havia de ser “expert en diverses matèries”. Almenys, va col·laborar per assessorar en intermediació immobiliària, negocis petrolífers, plantes fotovoltaiques, borsa especialitzada en compravenda de mercantils i l'explotació d'un club de golf, entre d'altres.
Precisament, resulta paradigmàtic el cas de Promocions Club de Camp i Golf de Ronda. Aquesta societat va adjudicar unes obres a Copisa tot i que aquesta era accionista seva. En ambdues, el conseller delegat és el mateix, José Cornado Mateu, processat en el cas del finançament irregular de CiU. Doncs tot i així, va cobrar Pujol Ferrusola en qualitat d'intermediari. L'inspector que signa l'informe de la UDEF conclou amb ironia: “José Cornado Mateu paga a Jordi Pujol Ferrusola perquè negociï amb José Cornado Mateu l'execució d'unes obres pel no-res menyspreable xifra de 1.116.891,33 euros”.
El germà del conseller Puig
L'actual conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, té possibilitats d'aparèixer en l'interrogatori. En la seva etapa com a conseller de Política Territorial es va produir la concessió de l'obra Gran Via de l'Hospitalet a una UTE formada per FCC i Copisa. Les dues empreses, diu la UDEF, “han derivat milionaris cabals” a les firmes de Pujol Ferrusola. El conseller té un germà, en Jordi, amb qui el primogènit dels Pujol ha realitzat “variats negocis”, segons els agents.
Isolux i Mèxic
Ruz investiga un projecte immobiliari d'Isolux a Mèxic en el qual va participar Jordi Pujol. L'empresa i el fill de l'expresident “no han estat capaços de lliurar ni un sol document que donés fe d'aquests treballs”, diu l'informe policial. Quan inicialment es va procedir a requerir al grup Isolux perquè informés de la naturalesa dels serveis rebuts, i documentés de forma acreditativa seves relacions amb societats de Jordi Pujol Ferrusola, van oblidar incloure en la seva resposta relacions comercials ascendents a 1.276.000 euros “.
Els cotxes de luxe
El jutge Ruz ha previst una diferència de sis hores entre l'interrogatori Pujol Ferrusola, que començarà a les 10.00, i el de la seva dona, Mercè Gironés. En aquest lapse, que podria prolongar, tindrà temps a preguntar pel seu elevat tren de vida, reflectit en la possessió d'onze luxosos vehicles que la policia ha demostrat que va adquirir a preus ridículs. Per un Porsche 911 va pagar 2.800 euros i tenia una quota d'assegurança de 48 euros anuals.
Queda el dubte de si les explicacions de Pujol Ferrusola i la seva dona convenceran Ruz i de, si en cas contrari, el magistrat aprecia risc de fuga o de destrucció de proves i dicta presó contra algun dels dos o tots dos. Dependrà en gran part de la petició que faci Fiscalia.
El llegat de l'avi Pujol
Pujol Ferrusola i la seva dona estan imputats des de febrer. Tanmateix, la seva citació com a imputats gairebé ha coincidit amb la confessió que ha commocionat Catalunya, amb el seu pare admetent que mai ell, ni la seva dona i fills han declarat un llegat que l'avi Florenci els va deixar a la seva mort i que amagaven des de llavors a l'estranger. Hisenda ha confirmat a Ruz que Jordi Pujol Ferrusola no es va acollir a l'amnistia fiscal del ministre Montoro per regularitzar la situació de la part que li correspon. La proporció d'aquest llegat corresponent a Pujol Ferrusola pot esdevenir el fil conductor que porti a Ruz a conèixer si l'origen dels diners que el clan guarda en paradisos fiscals procedeix realment del regal de Florenci Pujol.