Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El SUP qualifica d’“aberració” que Afers Interns investigui l’independentisme

Agents de la Policia Nacional

Josep Maria Casas

Barcelona —

En declaracions a aquest digital, un portaveu oficial del Sindicat Unificat de Policia (SUP), majoritari en aquest cos, qualifica d’“aberració” que s’hagi creat una “una unitat d’agents pota negra que investiga temes delicats quan hi ha altres grups o unitats específiques” que tenen encomanades per llei aquestes operacions.

En l’argot policial, als agents que fan aquestes investigacions políticament delicades se’ls anomena amb ironia “pota negra” perquè així els va definir un dels seus caps.

En tot cas, aquest portaveu del SUP nega que es tracti d’una unitat policial secreta perquè és de domini públic que depenen del responsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO), el comissari Eugenio Pino. Des del SUP es critica que policies adscrits a la Unitat d’Assumptes Interns, que tenen com a objectiu investigar la corrupció policial, se’ls assignin investigacions relacionades amb dirigents polítics que no tenen res a veure amb les seves competències.

Les fonts sindicals consultades subratllen que utilitzar agents d’Assumptes Interns per investigar qüestions delicades com les trames de corrupció política, les peripècies de Francisco Nicolás –el pequeño Nicolás– o l’independentisme català “fan sospitar al ciutadà de la legalitat de l’actuació i de possibles interessos que hi pugui haver al darrere”.

En el mateix sentit, un comissari del CNP adverteix que les proves obtingudes per agents d’Afers Interns en casos de corrupció política o sedició podrien ser considerades nul·les per un jutge perquè aquestes investigacions corresponen a altres unitats policials. Si no hi ha agents policials implicats en la comissió d’un presumpte delicte, Afers Interns s’hauria d’inhibir perquè el cas el portés una altra unitat.

Aquestes fonts precisen que sempre s’ha investigat l’independentisme català, una tasca de la qual se n’ha ocupat la Brigada Operativa de Suport, un grup d’agents del CNP que treballa per al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), els serveis d’intel·ligència espanyols, que no depenen del ministeri d’Interior, sinó de Presidència del Govern. No obstant això, els seus informes es trameten al CNI i a la Direcció Adjunta Operativa (DAO), al capdavant dela qual hi ha el comissari Eugenio Pino.

Les fonts policials consultades assenyalen que la Brigada Operativa de Suport “no ha fet la feina esperada” i que, potser per això, des del ministeri d’Interior s’ha decidit enviar agents d’altres unitats perquè fiquin el nas en l’entorn independentista.

Etiquetas
stats