Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Mas assegura que el Govern lidera el 9-N però deixa el protagonisme en mans dels voluntaris

Reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Arturo Puente

Barcelona —

El Govern no deixarà anar la batuta del 9-N malgrat l'oferiment de l'Executiu espanyol de no actuar contra el procés participatiu si és impulsat per la societat civil. El president Artur Mas ha garantit a la entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir que serà el seu Executiu qui estarà al capdavant de la convocatòria d'aquest diumenge. També el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha descartat aquest divendres que l'executiu català cedeixi el testimoni a la societat civil “al marge del que decideixi el Consell de Ministres” i ha assegurat que serà el Govern qui assumeixi “totes les responsabilitats” del 9-N.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar dijous que el Govern central no recorreria a la justícia les actuacions del Govern si la Generalitat deixava l'impuls de la jornada en mans de les entitats de la societat civil. Turull ha rebutjat aquesta possibilitat assegurant que no ho faran perquè estan “obeint els catalans”. Sobre les possibles conseqüències d'aquesta actuació, el nacionalista ha sostingut que si Mas és inhabilitat per posar una urna “el problema és a quin Estat estem”.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que agrupa diverses entitats, sindicats i partits, s'ha reunit aquest divendres per encarar una possible cessió del protagonisme per part del Govern la recta final cap al 9-N. La cinquena trobada del Pacte s'ha convocat per consensuar una postura comuna davant la suspensió cautelar del 'nou 9-N' per part del Constitucional i després que el Suprem no admetés la denúncia de la Generalitat contra el Govern de Rajoy pel recurs presentat contra el pla B de la consulta. No obstant això, el president s'ha refermat davant de les entitats per continuar al capdavant del procés participatiu recolzat per voluntaris.

El president del Pacte, Joan Rigol, ha assegurat a la sortida de la reunió que s'ha decidit continuar amb el pla establert, és a dir, un lideratge compartit per “l'entramat format pel Govern i el president, la unitat política entre els partits i la societat civil”. “Tots actuarem fins a les últimes conseqüències, fins al final, però l'execució és a les mans dels voluntaris”, ha aclarit Rigol.

Etiquetas
stats