Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas utilitzarà “tots” els instruments legals per tenir una consulta a 2014

Cataluña celebrará una Diada marcada por la cadena humana y la reunión Mas-Rajoy

Europa Press

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que està disposat a utilitzar “tots els instruments democràtics i legals ”al seu abast per fer possible el 'dret a decidir' i que el seu compromís per convocar la consulta el 2014 és explícit.

“El meu compromís, avui, no només és tan sòlid com el de fa un any, sinó que és clarament explícit: el poble de Catalunya ha d'ésser consultat l'any que ve sobre el seu futur polític”, ha sostingut en el seu discurs institucional en vigílies de la Diada de l' 11 de setembre.

Segons Mas, tan ferm i “inequívoc” és el seu compromís, que està disposat a recórrer a tots els instruments democràtics i legals per facilitar que els catalans puguin decidir el seu futur, tot i que ha demanat que el procés sigui gestionat amb seny.

“El full de ruta està traçat: dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d'Estat”, ha descrit el president de la Generalitat, que considera que tot això s'ha d'acompanyar d'una forma d'actuar -'catalan way'- basada en la democràcia, diàleg, legalitat, civisme, esperit pacífic i àmplies majories.

Segons Mas, no cal apartar-se ni un mil·límetre de les dues qüestions ja que “cal fer la transició nacional, però cal fer-la bé”, el que és responsabilitat de tots.

En la seva opinió, la cadena humana d'expressar de nou el “anhel de llibertat, pau, democràcia i justícia social” dels catalans. No obstant això, tot i considerar el 'dret a decidir' com l'objectiu més transcendent de la legislatura, Mas ha situat el repte d'aixecar econòmicament Catalunya combatent l'atur i enfortint l'Estat del Benestar.

Per a Mas, 'dret a decidir', prosperitat, justícia social i qualitat democràtica són “parets mestres de la casa” que pretenen construir, i en les quals estan treballant per enfortir encara que no tinguin els instrumentes suficients per fer-ho.

També ha aprofitat per citar Salvador Espriu, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement, i que dirigint-se a Espanya proclama: “Escolta, Sefarad: les persones no poden ser si no són lliures”.

“Tres segles després, l'anhel de llibertat segueix ressonant de nord a sud, i de llevant a ponent. I ressona amb més força que mai”, ha conclòs.

“Companys iguals”

Coincidint amb la Diada, Mas ha publicat un article a 'The New York Times' on assegura que ell desitja que els catalans passin a considerar a la resta d'Espanya com un “germà, companys igual”.

“Busquem la llibertat per votar”, ha dit Mas, que defensa el 'dret a decidir' i el principi d'autodeterminació i recalca que la població catalana s'ha atipat d'haver de negociar-ho tot amb l'Estat.

Mas ha qüestionat la retallada “unilateral” de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC) i presenta a Catalunya com una societat profundament europeista i democràtica, que seria la vuitena economia de la UE.

Etiquetas
stats