Vuit partits i candidatures municipals es comprometen a la gestió pública de l'aigua
Vuit partits i candidatures a les eleccions municipals del proper 24 de maig han mostrat, aquest matí, el seu suport al Pacte Social per l’Aigua a Catalunya, impulsat per la Plataforma Aigua és Vida. Aquestes formacions són Barcelona en Comú, les Candidatures d’Unitat Popular-Capgirem Barcelona, Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Iniciativa per Catalunya-Verds, Podem i Procés Constituent. El valor que donen a aquest acord aquests partits i candidatures el confirma la presència de líders com Ada Colau, Alfred Bosch, Joan Herrera, Arcadi Oliveres o David Fernández.
Moisès Subirana, de la plataforma Aigua és Vida, ha resumit el contingut del Pacte, que subscriu la resolució de les Nacions Unides que reconeix que “el dret a l’aigua potable i el sanejament és un dret humà essencial pel ple gaudiment de la vida i de tots els drets humans”. Ha recordat, també, la Iniciativa Europea Ciutadana que ha recollit 1.88 milions de firmes per reclamar que es respecti que “l’aigua és un dret humà”. Així mateix, ha reclamat als governs català i espanyol, les forces polítiques amb representació al Parlament Europeu i els municipis que exigeixin a la Comissió Europea que “doni mostres del compromís inequívoc d’excloure el servei de l’aigua de les negociacions comercials que de forma totalment fosca se sap que s’estan mantenint en el marc de l’Acord de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP)”. Els signants del Pacte estan convençuts que el TTIP provocaria una onada de privatitzacions dels serveis públics, l’eliminació de normes ambientals, així com un atac als drets de les persones treballadores.
El Pacte, que s’ha presentat a la seu de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, reclama el dret de cada persona a entre 60 i 100 litres d’aigua al dia i el compromís que no es talli el subministrament en casos d’impagament justificats socialment i exigeix al govern de la Generalitat i als governs municipals que “considerin els serveis d’abastament i sanejament com a serveis públics vinculats als drets humans, fora de la lògica del mercat i aliens a criteris i prioritats de negoci privat”.
L’oposició al negoci privat de l’aigua ha estat manifestada per diversos signants del Pacte, començant per Ramon Clariana, president de la Federació de Veïns de Terrassa i membre de la Taula de l’Aigua d’aquesta ciutat. S’ha criticat amb duresa els acords de privatització del servei tant per part del govern de la Generalitat com de l’àrea metropolitana de Barcelona, la qual cosa ha posat en situació difícil a Alfred Bosch, ja que el seu partit, ERC, es va abstenir en l’acord adoptat a l’àrea metropolitana. Bosch s’ha compromès a defensar l’ús públic de l’aigua i el conjunt dels arguments del Pacte signat avui.
Propostes de gestió municipal
Ada Colau, candidata a alcaldessa per Barcelona en Comú, ha qualificat l’aigua com a “bé de primera necessitat i màxima prioritat de qualsevol govern democràtic” i ha manifestat la necessitat de remunicipalitzar serveis vist “el fracàs de les privatitzacions en àmbits com l’habitatge, l’energia o d’altres”. Maria Rovira, de les CUP-Capgirem Barcelona, ha insistit en la necessitat de fer aquesta lluita des dels municipis i ha posat com a exemple Arenys de Munt, on governa aquest partit i s’ha municipalitzat el servei de l’aigua.
David Companyon, diputat d’Esquerra Unida i Alternativa ha dit que a Montornès del Vallès, on governa ICV-EUiA, també s’ha donat aquest pas i Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV ha denunciat que s’estigui privatitzant l’aigua, que ha definit com a “estructura d’Estat”. Herrera ha afirmat que “el combat per la llibertat del país és el combat per la gestió pública del aigua”.
Oscar Guardingo, secretari de Participació de Podem Catalunya, ha denunciat que hi hagi empreses del sector que fan grans beneficis amb l’aigua mentre hi ha gent a la qual se li talla el subministrament i Arcadi Oliveres, impulsor de Procés Constituent, ha explicat els interessos creuats entre aquestes empreses i les entitats financeres més influents i poderoses.
Moisès Subirana ha tancat l’acte agraint als representants polítics presents a la sala que hagin firmat el Pacte Social per l’Aigua a Catalunya però els ha recordat que es farà el seguiment del seu compromís després de les properes eleccions.