Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'independentisme es prepara per atreure totes les mirades amb la Via Catalana

Imatge del vídeo promocional de l'ANC per atraure persones al tram de l'Ebre de la cadena.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

En un moment en què els partits polítics perden suport i militants i que, malgrat el dramàtic context econòmic i de retallada de drets, encara costa trobar ciutadans disposats a participar en les diferents reivindicacions socials, l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) confia treure al carrer de manera organitzada gairebé mig milió de persones. Per aconseguir coordinar una cadena humana que ha d'unir Catalunya de nord a sud, l'ANC disposa només de sis persones en nòmina, però compten amb l’esforç, segons calculen, de més de 30.000 persones. La ambiciosa iniciativa d’aquesta jove entitat, que només té dos anys d’història, està gairebé garantida i bona part de Catalunya està preparada per atraure les mirades de tot el món i aprofitar l’11 de setembre per llançar un crit clar i contundent: independència.

La cadena humana o Via Catalana copia -salvant les distàncies- l’experiència dels països bàltics que l’any 1989 van unir les capitals de Letònia, Lituània i Estònia per reclamar la seva independència, que aconseguirien pocs mesos més tard. A Catalunya, la cadena humana vol unir, a les 17.14 h del proper 11 de setembre, els 400 km que separen El Pertús amb Alcanar. Ja hi ha més de 300.000 persones apuntades, les necessàries per unir el territori. L’únic repte pendent és la correcta distribució de tothom per evitar que la cadena quedi interrompuda. El punt més difícil és el de les comarques de l’Ebre, on hi ha molta menys població i, per tant, on menys gent s’ha inscrit inicialment. Per corregir aquest possible error, l’ANC ha presentat un vídeo promocional i ha demanat a tothom que faci via cap a l’Ebre: “Si vas al tram de la zona on vius, diràs que hi vas ser... si vas a un dels trams èpics que encara resten per omplir, podràs dir que ho vas fer possible”. L’objectiu és que els veïns de poblacions amb més habitants facin l’esforç de desplaçar-se i garantir l’èxit. Des de l’Assemblea estan convençuts que el nombre de participants, tal i com va passar als països Bàltics, serà molt superior al nombre d’inscrits.

El missatge està tenint el seu efecte. “Hem notat que moltes de les persones inscrites han canviat trams urbans, sobretot del Maresme, per inscriure’s a la zona de l’Ebre”, explica l’Anna, una de les poques persones que treballa per l’ANC. A més, els voluntaris han començat a organitzar autocars des de barris de Barcelona, com Les Corts, Sants o Sant Andreu per anar cap a l’Ebre. Al web de la Via Catalana s’ha organitzat un fòrum des d’on els voluntaris busquen o ofereixen transport per arribar a cada tram: “De BCN cap a les Terres de l’Ebre. Comparteixo el meu cotxe”, diu Agus i en Joaquim demana si algú els pot portar des d’Ulldecona fins a les Cases d’Alcanar, on han de participar en la cadena humana. “La tendència és bona, però no es pot abaixar la guàrdia”, adverteixen des de l’ANC, que asseguren que la incertesa durarà fins a l’últim moment.

Per immortalitzar la proesa, s’estan buscant 800 fotògrafs (ja els tenen gairebé tots) perquè es reparteixin per tots els trams de la Via Catalana i facin fotografies de cada pam de la cadena.

Des de Nova York fins sota l’aigua

Per escalfar motors, ja s’han completat diferents cadenes humanes a pobles, ciutats, sota l’aigua i fins i tot a l’estranger. Els catalans que viuen fora de Catalunya ja han organitzat cadenes a Nova York, Washington, Melburne o Lima per aportar el seu granet de sorra. A Mataró, 100 submarinistes ja han culminat una cadena humana sota l’aigua i a Palamós n’han fet una de nudista, organitzada pel Club Català de Naturisme, que vol denunciar que “Espanya ens ha deixat en pilotes”. A Sant Quirze del Vallès, un municipi de 19.000 habitants, ja s’ha organitzat el desplaçament de 1.250 persones, el més massiu de la història del municipi. Els campanars de la majoria dels pobles i ciutats faran sonar les campanes a les 17.14 hores. Els diferents col·lectius, partits i entitats independentistes estan tan convençuts de la seva força, que fins i tot han convocat manifestacions paral·leles. La CUP ha convocat manifestacions a diferents municipis i, a més, ha demanat a al militància que participi a la Via Catalana i a l’encerclament de l’Hospital Josep Trueta de Girona “per protestar contra les retallades” o de la seu de La Caixa, tal i com ha demanat el Procés Constituent.

Tota aquesta organització i tot aquest compromís pretén sumar i pressionar perquè Catalunya sigui independent “no més tard del 2014”. No hi ha dubtes que la massiva manifestació de l’any passat ha alterat el calendari i el debat sobre l’encaix de Catalunya dins d’Espanya. L’independentisme es prepara per donar una nova estocada i decantar la balança.

Etiquetas
stats