Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'entrada de Lara al capital de El Periódico posa el focus en l'orientació futura del segon diari de Catalunya

Negociacions avançades per a què Lara Bosch entri al capital del Periódico de Catalunya

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'empresari José Manuel Lara Bosch està en negociacions avançades per comprar un 23% del capital de El Periódico de Catalunya. Ho faria aportant 18 milions d'euros i assumint deutes per altres 40 milions, segons fonts properes a les converses, que han estat ja revelades a la plantilla. La xifra suposa valorar el rotatiu català en 260 milions, una xifra prou elevada si es compara amb les darreres compres de diaris realitzades a Espanya.

La operació, de la qual encara queden serrells per concretar té els seus matisos. Un és que es tracta d'una compra feta a títol personal per José Manuel Lara, cosa que vol dir que la participació no quedaria inclosa en el grup Atresmedia, que comanda també l'empresari català. En segon lloc sembla que Lara hi implicaria a la seva filla, que s'incorporaria al consell d'administració.

Un altre matís és que Lara no ha incorporat a la operació el conjunt del Grup Zeta, on esta integrat el diari. Això significa que les principals capçaleres del conglomerat de premsa, especialment Interviu i Tiempo, a més de Woman, queden fora de la compra.

Intents frustrats

L’adquisició del paquet d'accions de El Periódico per part de Lara es produeix després que Antonio Asensio fill, president del Grup Zeta, hagués intentat, sense èxit, vendre el conglomerat de premsa al grup Moll, propietari d’una vintena de mitjans a tota Espanya.

No és el primer cop que Lara i Asensio negocien. L'any 2007 el fill d'Antonio Asensio Pizarro, creador de Zeta, ja va posar a la venda el grup editorial. En demanava mil milions i Lara en va oferir 400. No hi va haver acord.

La operació, avançada per Zeta abans que estigui tancada del tot, pot tenir a veure amb la renegociació del deute amb que El Periódico ha avalat al seu grup editorial i que hauria de tancar-se abans de finals d'any. Els treballadors confessen que hi ha tensions de tresoreria, tot i que tots estan al dia dels seus cobraments.

El Periódico declarava una difusió a mitjan de l'any passat de 133.055 exemplars de mitjana, cosa que suposa uns 625.000 lectors estimats. És, doncs, el segon diari català per difusió darrere de La Vanguardia. Però la crisi de vendes s'ha notat el 2014, fruit també de la competència dels mitjans digitals i del descens de la contractació publicitària que afecta a tot el sector. Aproximadament el 60% dels exemplars corresponen a la versió castellana i la resta a la catalana.

Pendents de moviments a la redacció

Un aspecte a observar en els pròxims mesos serà veure si l'entrada de Lara en el capital del diari, fins ara d'òptica progressista, canviarà l'orientació. Sobre això hi ha conjectures per a tots els gustos. Una seria pensar que darrere de la compra hi ha un desig d'acostar el rotatiu a l'òrbita del Partit Popular, cosa que seguiria l'estel·la d'altres diaris, com El País i El Mundo. Contra aquesta visió hi ha la pràctica realitzada per Lara i el seu grup mediàtic quan ha entrat en el capital d'altres mitjans de comunicació. Un exemple en aquest sentit és que Planeta va formar part de l'accionariat del diari Avui, de tendència independentista, mentre que tenia, al mateix temps, el control del diari La Razón, conservador i espanyolista. Això es veu també en les cadenes televisives Antena 3 i La Sexta que tenen també orientacions diferents.

Per veure la direcció que pot prendre el diari s'haurà d'estar atent al seu equip de direcció periodística. El director és Enric Hernández, ben vist en l'entorn socialista, però també respectat des del govern de la Generalitat. El director adjunt, Albert Sáez, antic president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) durant el tripartit, va ser director adjunt del diari Avui i professor de la facultat de Comunicació Blanquerna, de la universitat privada Ramon Llull, vinculada a l'església. Sáez es persona ben vista en àmbits independentistes.

Lara es defineix com a catandaluz, i no s'ha estat de mostrar la seva posició crítica amb l'independentisme català. Ha arribat a dir que si es proclamava la independència a Catalunya s'enduria la seu del grup editorial Planeta, la matriu del seu imperi, a territori castellanoparlant. Lara, a més, és vicepresident primer del Banc Sabadell i ha format part de la direcció del lobby econòmic Cercle d'Economia. El 2007 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, el seu màxim guardó honorífic.

Etiquetas
stats