Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Una vaga indefinida a l’Administració de Justícia obre la tardor calenta a Catalunya

La Ciutat de la Justícia serà un punt àlgid de la protesta

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Les retallades decidides el juny passat pel Govern de la Generalitat poden comportar la paral·lització de l'activitat de la Justícia a Catalunya. Els sindicats amb presència en aquest àmbit, STAJ, CSIF, CCOO i UGT, han convocat una vaga indefinida que comença aquest dimarts. El col·lectiu de servidors públics del sector ha decidit aturar la seva feina fins que la Generalitat doni una resposta positiva a les seves reivindicacions, bàsicament orientades a recuperar la paga extra retallada i a denunciar una creixent precarització dels seus llocs de treball. Aquesta es la primera de les nombroses lluites sectorials que es reprenen aquesta tardor a Catalunya.

La vaga afectaria, si tots els empleats l'acaben secundant, a més de 9.000 treballadors de la justícia a Catalunya, des dels secretaris judicials fins als administratius i subalterns. Els treballadors que estan cridats a la vaga formen part dels denominats cossos generals de l’Estat, és a dir, que és l’Administració central qui fixa les condicions de treball i salarials genèriques, però com que treballen a Catalunya depenen de la Generalitat en tant que tenen aquí el seu destí complementari. Això vol dir que una part del seu salari depèn de l’Administració autonòmica. El juny passat la Generalitat va decidir que retallava un any més una paga extra als treballadors públics. De forma que els funcionaris no reben cap paga d’aquest tipus, a diferència de la resta de comunitats espanyoles.

A més d'aquesta paga, els treballadors han vist com els rebaixaven altres compensacions com alguns dies de vacances de què disposaven a canvi de no percebre diners per treballs extres. De cop i volta, aquests emoluments aconseguits en taules de negociació van quedar suprimits per als treballadors de la justícia catalana.

Patxi Borrero, responsable d’UGT a l’Administració pública, explica que si no hi ha una resposta positiva de la Generalitat, “en pocs dies molts actes judicials no es podran realitzar”. “Parlo d'activitats com els registres de demandes, execucions de sentències o gestions tant habituals com preses de declaració”.

Suport dels jutges

Els treballadors de la justícia a Catalunya confien també que els jutges, que són funcionaris però que alhora encarnen un poder de l’Estat, els donin suport “moralment”. “Alguns ens ho han dit”, afirma Borrero, tot i que legalment els jutges no poden fer aturades per motius laborals.

La primera mobilització dels treballadors de la justícia a Catalunya serà una concentració que es farà a les 10.30 h davant la seu del departament de Justícia, a la cantonada entre els carrers Pau Claris i Casp de Barcelona. Des d’allà es vol fer una desfilada fins al departament de Governació situat també al carrer Pau Claris.

Barrero explica que fa almenys dos mesos que s’intenta aconseguir un acord amb la Generalitat i que responsables de l’Administració no han donat peu al pacte. “Argumenten raons pressupostàries”, afirma el sindicalista, que explica que les retallades suposen la pèrdua de dues pagues extres per aquests treballadors que es veuen desbordats per la feina durant la crisi.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats