Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Les dones de la CUP es planten davant l'assetjament masclista en mitjans i xarxes socials

Los dones de la CUP després de la roda de premsa, fent el gest reivindicatiu del feminisme

Arturo Puente

“Mireu-la, sí, és ella. Puta traïdora”. “Sabeu què és el més lleig del que està passant a Catalunya? Això... FEAAAAAA. Al més pur estil etarra”. “Vols dir que a la Gabriel no li convé un bon clau? Té cara d'estar mal follada”. “No és que vulguin separar-se d'Espanya: és que volen que les fem fora. Per horroroses i antiestètiques”. Aquests són només alguns exemples dels milers de comentaris insultants i masclistes que van rebre les diputades de la CUP en els mitjans i les xarxes socials en els últims mesos.

Les dones de la candidatura anticapitalista catalana han denunciat aquest dimecres en roda de premsa l'assetjament a què es van veure sotmeses durant el període de negociacions sobre la investidura amb Junts Pel Sí, quan el focus mediàtic va estar sobre elles. “Hem estat víctimes d'una onada masclista en un moment d'especial tensió política on les nostres companyes han tingut protagonisme”, han explicat les activistes Maria Colera, d'Endavant, i Natàlia Càmara, d'Arran. La roda de premsa d'aquest dimecres ha servit per convocar un nou acte feminista, l'11 de febrer, al centre cívic de Cotxeres de Sants.

L'onada d'insults masclistes que les dones de l'esquerra independentista han denunciat va arribar a les seves quotes de més virulència entre l'assemblea Sabadell i el pacte amb JxSí pel qual Artur Mas va abandonar la pretensió de tornar a ser president. Les xarxes socials es van omplir de desqualificacions i comentaris sobre l'aspecte o la sexualitat de les diputades, que van liderar tant les negociacions com els missatges públics. Però l'assetjament masclista no només va ocórrer en les xarxes socials. Els mitjans de comunicació, columnes i tertúlies, també van ser escenari de comentaris vexatoris i discriminatoris cap a les dones.

“Sóc Gabriela Serra, sóc vella, lletja i gorda, però vull que se'm jutgi per arribar als 64 anys implicada en lluites activistes”, ha explicat la diputada. “Em dic Eulàlia Reguant i sóc retardada, estúpida i ximple per defensar un sistema de salut 100% públic i una educació de qualitat”, ha afegit la diputada Reguant, que va ser objecte d'una onada de tuits ofensius la nit de diumenge a la qual es va donar a conèixer el pacte d'investidura. Com elles la resta de diputades de la CUP han anat explicant els insults rebuts, remarcant que els reben per la seva exposició pública i pel que representen com a dones amb iniciativa pròpia.

Les militants de la esquerra independentista no s'han circumscrit a l'assetjament masclista al seu espai polític, sinó que s'han incorporat en la reivindicació a altres polítiques que en l'últim temps han denunciat les actituds masclistes rebudes, com la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. “Les desqualificacions cap a Arrimadsa són també agressions al conjunt de les dones”, han considerat. La de Ciutadans va criticar les paròdies sobre ella i Albert Rivera aparegudes a la televisió pública catalana.

“Se'ns desqualifica pel nostre aspecte i no pel nostre discurs polític”, han denunciat les militants i representants de la CUP, “la finalitat de tots aquests comentaris masclistes és convertir les dones en objectes i no en subjectes”. Per això, les polítiques han volgut donar una resposta contundent i unitària, deixant clar que plantaran cara als missatges d'assetjament. Al contrari, han defensat la necessitat que les dones participin plenament en el debat “per poder construir una república feminista, sense ser desqualificades ni objecte de comentaris masclistes per això”.

Etiquetas
stats