Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Colau posa Barcelona en Comú com aval del canvi a quatre dies del 20D

Imatge de l'acte d'En Comú Podem

Blanca Blay

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a trepitjar aquest dimecres la plaça Major del barri popular barceloní de Nou Barris, on fa només set mesos es presentava com a alcaldable de la ciutat. “Estem orgullosos d'aquesta ciutat valenta perquè va apostar pel canvi malgrat el discurs de la por”, ha assegurat Colau en el què era el principal acte d'aquesta campanya d'En Comú Podem. L'alcaldessa de Barcelona s'ha bolcat un cop més en la cursa electoral de Podem, avui al costat de Xavier Domènech -número un de la candidatura catalana-, Mònica Oltra, Íñigo Errejón, Xulio Ferreiro i Owen Jones.

Aquesta primavera va començar “el canvi” que En Comú Podem -la coalició en la qual s'integren Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo- reivindica ara que arribi al Congrés amb l'aval de l'experiència de Barcelona En Comú en el govern municipal. “Ara ja portem sis mesos d'experiència de gestió. És clar que no ho hem resolt tot però hem demostrat que es podien fer moltes més coses de les que ens havien dit. Ens hem autorebaixat els sous, hem fet públiques les agendes, hem triplicat les beques menjador...”, ha exhibit l'alcaldessa de Barcelona.

Si a la primavera Colau apareixia acompanyada per Pablo Iglesias aquest cop no hi ha hagut abraçada entre tots dos, ja que el presidenciable per Podem no hi era ni calia en un moment en què la relació de suport mutu es mostra més forta que mai. Aquest dimecres no ha faltat el clàssic 'sí se puede' però ha sonat també una altra: 'remuntada'.

Confiats de la victòria a Catalunya

“Ja no es diu remuntada sinó que fa olor de victòria”, ha assegurat el cap de llista d'En Comú Podem. Les enquestes situen en bona posició la marca de la coalició a Catalunya i tant Domènech com Errejón ja donen per feta la victòria a Catalunya. “El bipartidisme ha mort, el Partit Popular i Ciutadans no sumen majories i el 20D a Catalunya la papereta d'En Comú Podem guanyarà les eleccions”.

El número dos de Podem, Iñigo Errejón, també s'ha mostrat confiat: “Ja estic convençut que guanyarem les eleccions a Catalunya però no n'hi ha prou amb això”. “Jo estic convençut que guanyarem les eleccions al País Valencià, a Galícia anem al capdavant”, ha afegit Errejón.

En català, com sol començar les seves intervencions a Catalunya, s'ha assegurat d'esmentar la importància que té per Podem Catalunya, repetint una idea que ja ha dit en anteriors ocasions: “Mai hi ha hagut un procés de canvi a Espanya sense Catalunya. Us necessitem”. “Tenim la possibilitat de reconstruir la plurinacionalitat amb un referèndum. Estem més a prop que mai”, ha afegit.

En aquesta línia també ha parlat Xavier Domènech: “Aquest país necessita que guanyem per aconseguir el dret a decidir. Perquè aquest país decideixi lliurement quin tipus d'encaix vol amb Espanya”. Domènech també ha criticat Convergència i li ha retret que si algú ha negociat “engrunes” ha estat el seu partit. “Nosaltres sí que sabem fer possible l'impossible”, ha dit el cap de llista d'En Comú Podem, demanant el vot als catalans “d'esquerres que estan pel dret a decidir”. Colau ha estat més prudent: “A Catalunya les enquestes ho deixen clar: el 21D tindrem un mapa taronja o un mapa en comú”.

De les marees municipalistes al 20D

L'alcalde de A Coruña, Xulio Ferreiro, ha estat l'encarregat de recordar que Barcelona no està sola i que té aliats. “Som la gent apallissada de plaça de Catalunya, les mans que netejaven les platges de chapapote mentre altres s'anaven de caça, les mans en alça a les places”, ha dit. “Vam néixer gairebé alhora i vam créixer junts”, ha afegit. L'aval d '“una política diferent és possible” també ha aparegut en el discurs del gallec, que ha recordat que a més també són “els governs rebels de les ciutats rebels”. “I això no ho esperaven”, ha dit en una picada d'ullet al públic. “Vam guanyar les municipals, guanyarem aquest diumenge i ho farem l'any que ve també a les autonòmiques, guanyarem la Xunta”, ha exclamat eufòric Ferreiro, que ha assegurat que els enemics són els mateixos a tots els nivells.

El toc de consciència a nivell europeu l'ha donat l'assagista britànic Owen Jones, qui ha començat la seva intervenció assegurant “l'honor de compartir aquest acte amb els alcaldes del canvi” i lloant l'alcaldessa Ada Colau. “És molt important que hagueu dit prou. Passi el que passi diumenge, serà un nou començament per a Espanya però també per a Europa”.

Per la seva banda, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mònica Oltra, ha explicat “com de bonic és tornar a València després del 24 de Maig i sense Rita Barberà” i ha volgut recordar a la gent que “Rodrigo Rato és el mateix que Rajoy”. A més de criticar Rajoy també ha carregat contra Wert per la reforma de la llei educativa. “La que hem liat, liemla també el 20D”, ha dit en un moment de relaxació.

Contra el PP, el PSOE i Ciutadans

La defensa de polítiques socials i les múltiples referències a les retallades, la reforma laboral, el llindar de pobresa, la violència masclista o els desnonaments han estat molt presents aquest dimecres entre els arguments per convèncer els assistents. També li han plogut crítiques al PSOE, al PP i a Ciutadans, crítiques que han arribat de gairebé totes les intervencions. “L'alternativa real al canvi no la representa ni el PSC-PSOE ni és Ciutadans, l'única alternativa real en aquest país és En Comú Podem”, ha defensat Domènech.

Colau ha repartit també a diverses bandes. Al PP: “Diem llei Mordassa, reforma laboral, amnistia fiscal, Bárcenas, Gurtel..son fets. Que cadascú tregui les seves conclusions”. Al PSOE: “Diem eres a Andalusia, desnonament exprés, Bustos a Sabadell..”. A Ciutadans li ha retret la “regeneració”, que segons ella, si hi ha una regeneració en tot cas és del PP, i a Convergència li ha recordat que Catalunya també roba: “Podem dir Millet, Pujol, Crespo, cas ITV..”.

Etiquetas
stats