Frenar l'espoli o ofrenar noves glòries a Espanya

Un dels dibuixos d'Ortifus que il·lustren "El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari" / @ortifus

Qui pense que els valencians tocaran el paradís només amb l'expulsió de la Generalitat d'un govern ineficaç, corrupte i balafiador està molt equivocat. El problema valencià, el principal, no és el PP. Ni els més de 100 càrrecs d’eixe partit imputats. Ni tan sols la grotesca aposta pels grans esdeveniments des dels governs d’Eduardo Zaplana ençà.

El problema valencià és un altre i de ben greu. El maltractament sistemàtic de Madrid, d'Espanya. Eixa és la tesi de El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari, un llibre que explica amb eloqüència, pedagogia i mesura no exenta de fermesa com, de no canviar l'actual estatus, el futur de la Comunitat valenciana no pot ser sinó negre.

Les dades presentades per l'autor del llibre, Vicent Cucarella, són contundents. La Comunitat Valenciana és pobre però aporta a l'estat més del que rep, l'estat la discrimina a l'hora d'invertir des de fa més de 110 anys i no té ajudes o subvencions a diferència d'altres autonomies. En resum, els valencians estan “sent espoliats”.

La solució, adverteix Cucarella, no serà fàcil. L'estat encara gasta més del que ingressa i te un deute de més del 100% de la riquesa del país, el famós PIB. No té, hui per hui, més diners per a repartir. Rebre més ací significa destinar menys enllà, amb les dificultats polítiques que això comporta.

No hi ha altre remei, de tota manera. Després del “servilisme” de PP i PSPV-PSOE, els partits que han governat la Generalitat, és el moment de “avantposar la valencianitat als interessos de partit”. Cucarella, expert que ha fet informes per Les Corts Valencianes o la patronal AVE sobre finançament, dona algunes fórmules, tècnicament viables però políticament difícils. Ara toca escollir: frenar o, com diu l'himne, seguir amb el poc rendible “ofrenar noves glòries a Espanya”.

“El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari” és un llibre de l'editorial Bromera escrit per Vicent Cucarella, tècnic en investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques. L’obra es presenta el 23 de febrer a les 19 hores a l'aula magna de La Nau, el centre cultural de la Universitat de València.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats