Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La futura llei preveu ampliar el sistema de retorn a envasos que no siguen de begudes

Una màquina disposada per al retorn d’envasos

Carlos Navarro Castelló

València —

La tipologia dels envasos que entraran en el sistema de depòsit i retorn (SDDR) no serà tancada.

Segons l’esborrany del projecte de llei avançat aquest dimarts per eldiariocv.es, a més d’aplicar-se als envasos de begudes de metall, plàstic, vidre i brics, “una vegada el sistema s’haja implantat i estiga en funcionament, s’ampliarà a altres tipus d’envasos sobre els quals també hi haja un problema real i objectiu d’abandó al territori de la Comunitat Valenciana, sempre que ho acredite objectivament la conselleria competent en matèria de residus”. Així, es podrien incloure envasos relacionats amb olis domèstics i amb productes de neteja (sabons, suavitzants, detergents...).

A més, també podria modificar-se l’aportació de 10 cèntims que fa el consumidor una vegada compra el producte i que recupera en tornar l’envàs una vegada es pose en marxa i se n’avalue el funcionament.

L’esborrany inclou un informe del procés participatiu dut a terme per la Conselleria de Medi Ambient abans d’elaborar el text normatiu. S’hi recullen les al·legacions i les respostes de l’Administració a 10 entitats que hauran d’integrar-se en l’SDDR, entre les quals, associacions de petits comerciants, de consumidors, de supermercats, d’envasadors d’aigua, d’hotels i restaurants, de petites empreses, de llandes de begudes, d’empreses de logística i de llavada d’envasos reutilitzables.

Entre les argumentacions de la Conselleria per a justificar l’engegada del sistema de retorn destaca que “els envasos de begudes representen un 90% dels envasos que s’abandonen al territori de la Comunitat Valenciana”.

Com ha informat aquest diari, l’esborrany del projecte de llei que s’aprovarà abans del final d’any estableix sancions de fins 1,7 milions d’euros per a entitats que per acció o omissió impedisquen la posada en marxa del sistema, que començarà a funcionar el 2018, segons la previsió de Medi Ambient.

Crítiques d’Ecoembes

Després de conéixer el contingut de l’esborrany, el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, l’ha qualificat de “despropòsit”.

Martín ha assegurat que aquest sistema d’arreplega “és il·legal”, ja que implica la modificació de la Llei de residus, normativa estatal que només el Govern central pot canviar.

A més, ha explicat que l’SDDR implicarà un increment de la cistella de consum, ja que cada envàs costarà 10 cèntims més (a més dels 10 que després es tornen al consumidor que retorna l’envàs) pel cost més alt del sistema.

Etiquetas
stats