Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Anticorrupció accepta que Blasco pague la seua responsabilitat civil pel frau en Cooperació amb un baix propietat de la seua fillastra

Baix de la fillastra de Rafael Blasco amb què vol pagar la responsabilitat penal.

Sergi Pitarch

València —

0

La Fiscalia Anticorrupció ha anunciat en la segona jornada de qüestions prèvies del judici del cas Blasco que ha arribat a pactes de conformitat amb 17 dels acusats, entre ells els tres principals: l’exconseller de Solidaritat Rafael Blasco, l’empresari Augusto César Tauroni i l’ex-cap d’àrea Marc Llinares. A aquests tres acusats se’ls reclamen 3,5 milions d’euros de responsabilitat civil pel saqueig dels fons de cooperació i, per les aportacions declarades, es queden bastant lluny dels diners desviats, si bé el Tribunal de Costes té un altre procés obert.

En el cas de Rafael Blasco, imputat principal, la Fiscalia Anticorrupció redueix la seua petició de pena de presó de 16 anys a 3 i mig a canvi del lliurament d’un baix comercial. Crida l’atenció que l’immoble no és, segons l’escriptura, propietat seua, sinó de Débora Salom Císcar, filla de la seua dona, l’exdirectora de l’IVAM Consuelo Císcar, també imputada en un cas de corrupció. Débora Salom és casada amb Sergio Blasco, nebot i mà dreta de l’exconseller.

El baix està situat al carrer del Taquígraf Martí de València i, segons ha assegurat el lletrat de Blasco Javier Boix, té un valor comercial de 600.000 euros i l’última taxació el fixava en un preu de més de 400.000 euros. Però Blasco no ofereix els diners de l’immoble, que té inquilins i una hipoteca de 13.400 euros, sinó que ofereix a la Generalitat la possibilitat i els drets de vendre’l. Aquesta prerrogativa l’ha acceptada la Fiscalia Anticorrupció.

No ha sigut més elevada l’aportació d’Augusto César Tauroni acceptada per la Fiscalia. El ministeri públic reduirà la petició de pena de l’empresari a canvi dels dos immobles de Miami comprats amb fons de cooperació. Totes dues propietats estan a nom d’una societat i una d’elles amb una hipoteca amb un banc nord-americà, amb la dificultat de venda que suposa això per a la Generalitat.

En el cas de Rafael Blasco, el Tribunal de Comptes té obert un procés comptable contra la seua persona i els altres servidors públics en què se li va embargar la mansió de luxe de l’exconseller en la Barraca d’Aigües Vives. Aquest embargament ha impedit que poguera donar la seua residència per a la conformitat amb la fiscalia, tot i que el seu valor es queda molt lluny dels 3,5 milions solidaris. No es diu res en l’acord d’Anticorrupció de les nombroses obres d’art que hi havia en el domicili de l’expolític.

Crida l’atenció que Blasco utilitze un immoble de la seua fillastra Débora Salom. Juntament amb Rafael Blasco, Sergio Blasco i Consuelo Císcar tenen 51 propietats, segons va revelar el programa d’À Punt El Clan Blasco. En total, una extensió equivalent a 37 camps de futbol com el de Mestalla. Un vertader imperi familiar.

En les qüestions prèvies, les defenses han plantejat que en el judici que se celebra en l’Audiència de València no es pot dirimir la responsabilitat civil dels acusats, perquè hi ha en aquests moments un procés obert per responsabilitat comptable en el Tribunal de Comptes. El fiscal Anticorrupció, l’Advocacia de la Generalitat i l’acusació particular exercida per la Coordinadora d’ONGD s’hi han oposat per diferents motius.

Les acusacions han tancat altres acords de conformitat de manera conjunta. Així, dels 23 processats pel saqueig dels fons de cooperació, la Fiscalia, l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d’ONGD han pactat amb cinc dels empresaris comissionistes: Luis Freire, Carlos Andrés Chust, Miguel Ángel Climent Estruch, Alberto Pampín i Rosa María Castelo Otero. Estan a punt de tancar un acord amb José Bollaín, un dels fundadors de la falsa ONG Fundación Hemisferio, instrument principal de la trama per a defraudar.

Per part seua, la Fiscalia i l’Advocacia de la Generalitat han pactat amb els antics alts càrrecs Josep María Felip i Agustina Sanjuán; amb els empresaris Alfonso Navarro i María Isabel Castillo i amb el president d’Esperanza Sin Fronteras, Fernando Darder Flores. En el cas de Felip l’acord suposa tornar 15.000 euros a la Generalitat.

Tots els altres acusats han de tornar en dos trams, un 10% i un 15%, al voltant d’1,2 milions d’euros.

Etiquetas
stats