Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Cal intentar entendre’s amb Podem, deixar de demonitzar-lo” 

El portaveu provisional del PSOE en el Congrés, José Luis Ábalos.

Voro Maroto

José Luis Ábalos (Torrent, València, 1959) és diputat i portaveu del PSOE en el Congrés, lloc a què ha arribat després del seu suport decidit a Pedro Sánchez en la travessia del ja secretari general del PSOE des que va ser defenestrat fins a la seua aclaparadora victòria en les primàries.

Enfrontat a Ximo Puig, un dels barons socialistes que va donar suport a la revolta contra Sánchez, l’home fort del nou PSOE dóna la seua visió sobre el partit i el panorama polític estatal.

Pregunta. Pedro Sánchez: “Espanya és una nació de nacions i Catalunya és una nació”. Com tractarà el partit el moviment independentista?

Resposta. Felipe González i Carme Chacón ja van fer aqueix plantejament el 2010. No és un concepte nou, vol reconéixer un sentiment que hi ha a Catalunya i, dins de l’objectiu d’integrar territoris, encaixar, fer que Catalunya se senta bé a Espanya. Això es pot fer avançant cap al model federal des de la convicció que Catalunya és una nació cultural.

El PSOE no donarà suport a la moció de censura de Podem contra Mariano Rajoy. En presentarà una després del congrés federal del juny?

El secretari general no ho descarta en el futur. La moció de Podem, no sabem ben bé a qui va dirigida, perquè aquestes iniciatives necessiten suports per a prosperar i aquesta s’ha presentat en un context en què és molt difícil que sume vots. El PSOE, per exemple, encara no té una direcció política. Quan en tinga, s’elaborarà una estratègia i ací és possible que es plantege, no es descarta. Fins llavors, el debat no té sentit.

José Carlos Díez i Eduardo Madina han renunciat a defensar les seues ponències en el congrés. Construiran un PSOE més d’esquerres?

Per aqueixa raó, no. El PSOE vol ser l’esquerra d’aquest país, consolidar el seu espai clàssic, d’esquerra oberta i plural. Això s’aconseguirà, no per aquests detalls, sinó per l’estratègia que marque la nova direcció. L’important és que el PSOE siga l’alternativa de l’esquerra.

El “susanisme està liquidat”. Tindrà cap presència en els òrgans de direcció del partit després del congrés?

Està liquidat com a moviment vertebrat que va culminar en una candidatura per a les primàries. No negue que puga haver-hi corrents semblants, però a partir d’ací, crec que alguns dirigents preveuen unes estratègies pròpies i definides per als seus territoris que serien un error. Cal advertir que el PSOE és un. No hi ha franquícies i senyorius i seria un error que alguns apostaren per la desconnexió.

Sánchez ha passat de l’odi a l’amor amb Podem.

Pedro creu que cal convergir amb Podem, acostar-s’hi, buscar objectius compartits i deixar les estratègies partidistes al marge. És important tenir una actitud constructiva, un to positiu, no usar expressions com les “d’esquerra inútil”. Cal intentar entendre’s amb Podem, deixar de demonitzar-lo o considerar-lo un adversari, cosa que no vol dir que no siguem crítics quan pertoque.

Quina actitud percep en Podem envers al PSOE?

No ho tinc clar, encara que intuïsc que no hi ha una sola posició, sinó diverses. Per la meua experiència com a diputat en el Congrés, diria que l’actitud prevalent és la del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que és més aïna hostil envers al nostre partit.

Ximo Puig va donar suport i va treballar per la candidatura de Susana Díaz. Ha de continuar de secretari general del PSPV-PSOE després del congrés del partit a la Comunitat Valenciana?

Com ha passat amb el secretari general, això ho ha de decidir la militància.

Es pot privar el president de la Generalitat del lideratge del partit?

La institució cal preservar-la. Tornar a governar la Generalitat és un gran èxit per als progressistes de la Comunitat Valenciana després de 20 anys de PP, però l’orgànica és una responsabilitat distinta. Necessitem impulsar el PSPV-PSOE tenint en compte les seues carències. En aquesta conjuntura, el PSPV necessita molt d’esforç i el Govern valencià, de coalició, també. Per això, més enllà de qui siga secretari general, cal veure qui es fa càrrec del partit per a reactivar-lo. Els esforços se centren en el Govern i l’organització del partit s’ha debilitat.

Pedro Sánchez vol una executiva a la seua mesura. Es pot ser president de la Generalitat sense controlar la teua pròpia formació?

El que no es pot és tenir el partit en contra. El PSPV està obligat a donar suport a l’acció del president, hi estiga qui hi estiga. No hi ha crítica en el partit a l’acció de govern, ben valorada, però el PSPV s’ha de reforçar, necessita una altra dinàmica, més espenta.

Per què les bases han donat l’esquena als quadres del PSPV-PSOE, majoritàriament amb Díaz?

No els han donat l’esquena, han optat pel que creien convenient. Ara sabem en quin risc incorre qui va contra els desitjos de la militància, que va dir clarament, en quasi totes les assemblees, de manera oficial, que no volia una abstenció que permetera el govern del PP.

Vosté és secretari general del PSPV-PSOE en la província de València. Quan va ser l’última vegada que va parlar amb Puig?

La setmana passada em va cridar per felicitar-me. Abans, simplement ens saludàvem quan coincidíem. Fa molt que no mantenim una reunió.

Puig governa amb Compromís i el suport parlamentari de Podem. Són “esquerra inútil”, com va dir Susana Díaz?

Si foren inútils no haurien d’unir-nos a ells. Per nosaltres mateixos no governaríem la Comunitat Valenciana.

Etiquetas
stats