Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís es garanteix la presència en el Parlament Europeu en el pacte amb Sumar

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb la diputada per Compromís Águeda Micó en un acte a València.

Alberto Ortiz / Laura Martínez

0

Compromís i Sumar, la plataforma que lidera Yolanda Díaz, segellen la seua aliança per a les eleccions europees. Les formacions han acordat concórrer juntes als comicis que tindran lloc el 9 de juny i que la coalició valenciana ocupe el número tres de la llista. La candidatura, que encapçala Estrella Galán, directora general de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), preveu incorporar-hi també Esquerra Unida, Catalunya en Comú i Más Madrid, encara que les negociacions amb aquests partits encara estan en marxa.

L’acord, comunicat dijous a la vesprada i aprovat per l’executiva de Compromís, serà ratificat per la militància en una consulta entre el 13 i el 15 d’abril. Una vegada passat aquest filtre, la coalició celebrarà unes primàries el 27 d’abril per a designar el seu representant, un procés obert a la ciutadania. L’acord amb Sumar garanteix a la coalició la presència en el Parlament Europeu que va perdre en els últims comicis i suposa “recuperar la veu valencianista” a Europa. Compromís elegirà el seu candidat o candidata amb independència del gènere de la resta de la llista, segons han traslladat els seus dirigents.

Els partits han declinat avançar quines persones hi concorreran, encara que algunes fonts han anomenat l’exconseller d’Educació i ara diputat autonòmic Vicent Marzà. Sobre el futur de Mónica Oltra, insisteixen que serà l’exvicepresidenta qui decidisca el seu paper i els seus temps: “Transparència no és pornografia”, ha indicat sobre aquest tema Alberto Ibáñez, portaveu d’Iniciativa, el partit en què Oltra milita.

La coalició ha mantingut una postura ferma en les negociacions: exigia presència en els primers llocs i ha recordat sovint que van rebutjar estar en el Govern com a quota de Sumar. Amb el text ratificat pels òrgans executius, les tres potes que conformen la coalició es donen per satisfetes. La coportaveu de Més, Amparo Piquer, que ha portat les negociacions, ha recalcat que “tindre una veu valencianista a Europa és fonamental per a defensar el camp valencià, els drets de les dones i les persones LGTBI i defensar el nostre territori davant projectes insostenibles com l’ampliació nord del port de València, la MAT –la línia d’alta tensió de Castelló– o la degradació de la costa alacantina”.

El diputat Alberto Ibáñez, coportaveu de la coalició, ha plantejat les eleccions com una manera de frenar l’extrema dreta “perquè la justícia social siga el centre de la política comuna”, mentreque Paula Espinosa, de Verds-Equo, ha remarcat la lluita contra l’emergència climàtica: “Un dels principals reptes que tenim és aconseguir que l’extrema dreta negacionista no arribe a dirigir les institucions europees encarregades de tirar avant les polítiques de lluita contra l’emergència climàtica. Ens juguem un futur just per a les pròximes generacions”.

Totes dues formacions destaquen que el pacte presenta una candidatura “que representarà la veu dels i les progressistes valencianes i del conjunt de l’Estat a Europa” i plasma “la plurinacionalitat”. “Ens juguem un futur feminista, verd, sostenible i laborista”, afirmen.

Negociacions en marxa amb la resta de les forces

El desbloqueig de les negociacions amb Compromís allunya les possibilitats d’un conflicte més gran amb Sumar, però al seu torn tiba les converses amb la resta dels partits que aspiren a obtindre llocs d’eixida en la candidatura per a les europees. La direcció de Sumar continua negociant amb la resta de les forces i encara no és clar com es repartirà una llista en què volen entrar Esquerra Unida, Catalunya en Comú i Más Madrid, així com les persones que són quota pròpia de Yolanda Díaz.

Sumar ja té reservada la cap de llista, que serà per a Estrella Galán, i al començament de les negociacions comptava també de quedar-se amb el número dos d’aquesta llista, un lloc que totes les travesses reservaven a María Eugenia Rodríguez Palop.

Però la notícia de dijous dona dubtes sobre si Sumar retindrà també aquest segon lloc, que implicaria quedar-se amb la meitat dels quatre llocs d’eixida que totes les organitzacions coincideixen a considerar segurs en els pròxims comicis.

Si Sumar es quedara amb aquests dos llocs, en deixaria només un a negociar amb altres tres formacions. Esquerra Unida es va queixar al començament de la setmana de la marxa de les negociacions i va constrényer la direcció de la coalició a accelerar les negociacions.

Etiquetas
stats