La Comunitat Valenciana amplia l'obligatorietat del passaport COVID per a accedir a hostaleria, cinemes i gimnasos
El president Ximo Puig ha reunit aquest dilluns la mesa interdepartamental en la qual han participat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i la vicepresidenta primera, Mónica Oltra, entre altres membres del Consell, per a acordar noves mesures per a afrontar el repunt de casos de coronavirus i sobretot d'ingressos hospitalaris que es ve registrant en les últimes setmanes.
Després de la reunió, prèvia a la conferència de presidents convocada per Pedro Sánchez per a aquest dimecres, Puig ha anunciat l'ampliació de l'obligatorietat de presentar el passaport COVID en tots els locals en els quals es puguen consumir begudes o comestibles i en els quals per tant hi haja possibilitats de llevar-se la màscara, independentment de l'aforament dels establiments. La Generalitat també amplia l'obligatorietat del certificat a cinemes, gimnasos i instal·lacions esportives, sempre que el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) l'autoritze. El Consell plantejarà aquest dilluns les mesures al tribunal i entraran en vigor quan la justícia delibere i es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, amb intenció de mantindre's fins al 31 de gener.
Reforçar la vacunació
El president de la Generalitat ha fet una crida a la prudència i a la corresponsabilitat en les celebracions nadalenques, apel·lant a reunions “amb sentit comú” i a reconéixer l'esgotament del personal sanitari després de vint mesos de pandèmia. El dirigent socialista considera que la situació sanitària “és greu” però, gràcies a la vacunació, queda lluny del pic d'incidència. Puig considera que “cal fugir dels alarmismes” i que el context “no és comparable amb el que hem superat”. En el pitjor moment de la pandèmia, ha recordat, “vam tindre 4.800 hospitalitzats, set vegades el que ara”.
L'Executiu valencià reforçarà els centres de vacunació, amb 23 punts mòbils distribuïts per la geografia valenciana, i continuarà amb la vacunació infantil fins a aquest dijous. “Tenim a 4,2 milions de valencians amb la pauta completa i tindrem mes de 1,3 milions de terceres dosis aquesta setmana”, ha valorat.
Fins a aquest diumenge, un total de 49.496 xiquets i xiquetes valencians han rebut la primera dosi pediàtrica de Pfizer des que dimecres passat començara la campanya d'immunització escolar que coordinen les Conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública, i Educació, Cultura i Esport. A més, 1.294.041 valencians han rebut ja la dosi de reforç o record contra la COVID-19.
Durant la jornada del dissabte 18 de desembre, un total de 4.086 persones van fer el pas d'immunitzar-se en la Comunitat Valenciana. La setmana passada van administrar 13.857 dosi i el total des que es va iniciar el procés de vacunació sense cita ha sigut de 33.987 vacunes; a la província d'Alacant, 8.168, a Castelló 5.143 i 20.676 a València.
Amb una incidència acumulada disparada -563 casos per cada 100.000 habitants (última dada del divendres 17 de desembre) en els últims catorze dies en el territori valencià per 511 de mitjana a Espanya, la qual cosa situa el territori valencià en risc extrem de contagi quatre mesos després-, les hospitalitzacions estan incrementant-se i, per consegüent, també l'ocupació de les UCI, que estan a quasi el 75%.
Fins dijous passat 16 de desembre, els hospitals valencians comptaven amb 512 llits habilitats en vigilància intensiva, una xifra que es pot ampliar en cas de necessitat fins a les 800 places. D'aquestes 512 places queden lliures 123, la qual cosa es tradueix en una ocupació del 74,61%.
És a dir, hi havia 389 pacients en UCI dels quals, segons les dades del Ministeri de Sanitat, 150 són malalts de coronavirus. D'aquesta manera, els infectats amb el SARS-CoV-2 suposen un 38% de totes les persones que en aquests moments estan en vigilància intensiva, ocupen un al voltant del 30% dels llits habilitats actualment i aproximadament un 19% del total de les 800 places.
0