Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un acusat reconeix que els fons de la cooperació valenciana a la República Dominicana van acabar a Miami

Restes de l'hivernacle en República Dominicana construït amb fons públics de la Generalitat Valenciana.

Lucas Marco

València —

0

L’infermer Rafael Barrera Cucarella dirigia l’ONG Fudersa, que va obtindre projectes de cooperació importants a partir de l’arribada de Rafael Blasco a la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania. Hui dia s’enfronta a una petició de condemna de mes de set anys de presó per tres delictes de frau en subvencions.

Els fons que va rebre Fudersa (Fundación para el Desarrollo Rural y Salud) per a enfortir la sobirania alimentària de les dones a la República Dominicana van acabar fonamentalment en comptes bancaris d’altres imputats de la trama que va saquejar els fons públics de la cooperació valenciana. No obstant això, durant l’incisiu interrogatori del fiscal anticorrupció, Barrera no va poder donar una explicació plausible al pretés desviament de les quantitats. La seua presumpta ONG va obtindre prop de dos milions d’euros amb la inestimable ajuda de la Fundación Hemisferio, un quiosquet que va muntar l’empresari Augusto César Tauroni, pretés testaferro de l’exconseller Rafael Blasco.

Els projectes finançats per la Conselleria de Rafael Blasco, pretesament destinats a enfortir la sobirania alimentària de les dones en diferents llocs de la República Dominicana, van ser un fracàs absolut. Hui dia, tal com va mostrar el documental El clan Blasco d’À Punt, els hivernacles que va instal·lar Fudersa són un erm. El periodista Sergi Tarín, coautor del documental i present a la sala durant el judici, va viatjar a la República Dominicana per investigar la destinació final dels fons de la cooperació valenciana presumptament saquejats per la trama. “Els hivernacles van durar un any aproximadament i no van ser especialment productius, perquè faltaven els fitosanitaris necessaris per a obtindre collites i, a més, eren terrenys poc productius”, explica Tarín .

Un informe pericial conclou que en un dels projectes, dels 345.293,7 euros públics finançats per la Generalitat Valenciana, tan sols 1.000 es van usar per a la formació laboral de dones a la República Dominicana. De fet, el fiscal anticorrupció, Jesús Carrasco, ha tret a col·lació el “fenomen tremendament insòlit” que va detectar un inspector de l’Agència Tributària quan va analitzar els moviments del compte bancari que Rafael Barrera mantenia amb el secretari de la Fundación Hemisferio per a gestionar els fons públics. Barrera ha dit que mai hi va veure “res estrany”.

Un exemple cridaner són els ingressos de 59.000 i 74.000 euros a dues empreses d’Augusto César Tauroni als Estats Units. El fiscal ho ha aprofitat per a preguntar a l’infermer si coneixia Tauroni en aquella època. “A Tauroni l’he conegut en aquest procés”, ha respost Barrera per a sorpresa de Carrasco, que ha dit: “No diga vosté això...”. Davant les protestes de la defensa, el fiscal ha afegit: “Bé, és vosté acusat, pot dir el que vulga”. Si que ha admés que coneixia la dona de Tauroni, Alina Indiekina: “La coneixia de la Fundación Hemisferio, perquè era la persona que s’encarregava de fer les fotocòpies”, ha explicat. Indiekina manté juntament amb el seu marit propietats de luxe als Estats Units, comprades amb fons de la trama i que continuen manejant malgrat l’embargament del Departament de Justícia nord-americà, tal com va informar eldiario.es.

Barrera ha assegurat que no coneixia ni Tauroni ni que les empreses dels Estats Units que van rebre els fons foren del presumpte testaferro de l’exconseller Blasco. Així doncs, l’acusat afirma que tots els pagaments van ser ordenats pel directiu de la Fundación Hemisferio, Joaquín Rafael Blasco, testimoni en aquest judici. El 2010 va haver-hi dos pagaments de 74.110 i 74.820 euros a una empresa de Tauroni amb seu als Estats Units per estudis topogràfics que no superen els 2.000 euros. “Hi ha molta distància”, ha apuntat la lletrada de l’Advocacia de la Generalitat.

50.000 euros més es van ingressar en el compte de l’empresa Dinamize, el representant legal de la qual és Adolfo Soler Sempere, acusat en aquesta causa i que no assisteix al judici perquè s’està a Bolívia des del 2011, tal com va informar aquest diari. “No recorde quines faenes va fer Dinamize”, ha respost Barrera. “Al cap de huit anys, aquesta és l’única explicació que pot donar al tribunal?”, ha exclamat el fiscal anticorrupció. Més tard, a preguntes de l’advocat de la Coordinadora Valenciana d’ONG, l’infermer ha explicat que la transferència de 50.000 euros a Dinamize va ser per a pagar “uns enginyers a la República Dominicana” que van impartir “tallers de formació” i “cursos de capacitació”. Segons els testimoniatges recollits pel periodista Sergi Tarín a la República Dominicana, els cursos no van arribar a fer-se mai.

El fiscal anticorrupció ha recordat a l’acusat que la normativa l’obligava a dur a terme les inversions destinades a la cooperació a la República Dominicana, però Barrera s’ha escudat en la “tremenda picardia” que, segons diu, es va trobar al país. El lletrat de l’acusació popular ha posat en dubte la capacitació de l’infermer per a la cooperació i, en concret, per a dur a terme projectes per a la sobirania alimentària: “Sap què és la sobirania alimentària?”, ha preguntat. “Tenia experiència en el camp de la salut i la República Dominicana la coneixia pam per pam”, ha assegurat Barrera, que ha explicat que “una bona alimentació és índex indiscutible en el camp de la salut”.

A l’acusat Rafael Blasco el va conéixer, ha explicat Barrera, quan era conseller de Sanitat, “però mai he pres un café en ma vida amb aquest home”. “Coneix vosté Sergio Blasco [nebot de l’exconseller, imputat en el cas Osvaldos i resident a la República Dominicana]?”, ha preguntat el lletrat de la Coordinadora Valenciana d’ONG. El president del tribunal, davant la protesta del lletrat de la defensa de Barrera, ha tallat aqueixa línia de l’interrogatori.

Etiquetas
stats