En directe des de casa: la Generalitat Valenciana habilita un sistema perquè els periodistes puguen preguntar en directe malgrat el confinament
Des de dijous passat els periodistes que vulguen fer alguna pregunta al president de la Generalitat Valenciana poden fer-ho en vídeo, en directe i sense filtres. El departament de Presidència ha habilitat un sistema de videoconferències obertes per facilitar les preguntes a Ximo Puig, que fa compareixences diàries per a informar de les mesures adoptades per l’executiu autonòmic davant el coronavirus. Un model que els dirigents del Govern central encara no han adoptat, però sí líders de l’oposició com Pablo Casado o Inés Arrimadas, que han anat reinventant els formats.
El departament de Comunicació i la Direcció General de Noves Tecnologies de la Generalitat Valenciana treballen intensament des del 13 de març, quan es van anunciar les mesures restrictives de l’estat d’alarma, a buscar fórmules que faciliten la faena als mitjans de comunicació. El dissabte següent va ser l’últim dia que Puig va comparéixer davant els periodistes físicament. Des de fa dues setmanes, tots dos departaments treballen per facilitar la faena als mitjans de comunicació, malgrat el confinament. Els primers dies es van habilitar uns quants números de WhatsApp a què enviar les preguntes per a cada compareixença, una idea que no acabava de quallar, ja que implicava una certa antelació en els plantejaments perquè els equips de presidència pogueren organitzar totes les qüestiones.
En aquestes dues primeres setmanes d’aïllament, els responsables de Comunicació de Ximo Puig han anat recollint diàriament les preguntes dels mitjans i fent les preguntes al president, que contestava durant una intervenció per reproducció en continu (streaming) . Mentrestant, la Direcció de Noves Tecnologies habilitava el sistema de classes en línia que utilitza la Conselleria d’Educació, preparava canals de teletreball per als funcionaris –gairebé el 90% no han d’acudir al seu lloc presencialment per seguretat– i buscava un sistema per a fer les reunions del Govern de manera segura. “Teníem el problema de garantir la seguretat [en les trobades]; les reunions del Consell són confidencials”, expliquen fonts de presidència.
Tretze dies després, des del 26 de maig, els periodistes poden unir-se a un model de videoconferència per enviar les seues preguntes. Es du a terme a través del sistema Webex i busca un format més directe, “que les rodes de premsa siguen com més normals millor”, indiquen des d’aquest departament. Els professionals interessats han de contactar amb el departament de comunicació, que els facilitarà un enllaç per a unir-se a la conversa. En directe i des de casa, ja poden fer les seues preguntes.
0