Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Uns 180 especialistes internacionals participen en la commemoració del 600 aniversari de la Generalitat Valenciana

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l'acte del 9 d'Octubre.

EFE

València —

0

Uns 180 especialistes internacionals participen en un congrés commemoratiu del 600 aniversari de la creació de la Generalitat Valenciana organitzat per les cinc universitats públiques de la comunitat, que se celebra a partir del 21 d'octubre en diferents espais de València, Alacant i Morella.

La presentació del congrés, titulat La Veu del Regne. 600 anys de la Generalitat Valenciana, va tenir lloc en l'Arxiu del Regne de València i va comptar amb les intervencions del president del comitè científic, Antoni Furió, els secretaris Lluís Guia i Juan Vicente García-Marsilla, el director de la Capella de Ministrers, Carles Magraner, i el director de l'Arxiu del Regne, Francesc Torres.

Antoni Furió va explicar que la Generalitat “no va nàixer ahir”, i ha indicat que, encara que va sorgir inicialment amb una finalitat fiscal, “seria la institució que ostentaria la més alta representació política del regne”.

Furió i Guia van recordar que en 1707, com a conseqüència de la Guerra de Successió, Felipe V va abolir la institució, i no va ser fins a l'arribada de la transició democràtica i l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia del 1982 que el nom de Generalitat va passar a designar el conjunt d'institucions de l'autogovern valencià.

Per la seua banda, García-Marsilla es va centrar en la part arquitectònica del Palau de la Generalitat, i en els tresors pictòrics que conté, que són objecte d'una atenció especial durant el congrés.

El congrés està organitzat per les cinc universitats públiques valencianes, i s'estructura en setze sessions paral·leles que tracten temes com els orígens de la institució, els estaments que la integraven, el palau que en va servir de seu, els discursos polítics i jurídics que van justificar la seua actuació, i l'aprofitament del seu record.

Les primeres jornades se celebren en diferents seus de la Universitat de València, com el Rectorat, la Facultat de Geografia i Història, la de Medicina o la de Dret, així com en la Facultat de Teologia, i en el Palau de la Generalitat.

El dia 24 d'octubre es trasllada a Morella, mentre que l'acte de clausura es realitzarà el dia 28 a la ciutat d'Alacant.

La inauguració, el diumenge 21, va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre.

Dins de les activitats culturals del congrés, la Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, ofereix tres concerts, un d'ells en el Centre Cultural La Nau de València el 21 d'octubre, un altre en el Convent Sant Francesc de Morella el dia 24, i l'últim en el Castell Santa Bàrbara d'Alacant el 28.

Aquest concert, titulat “Cants d’un poble per a trencar silencis”, proposa “un viatge musical per 600 anys d'història” i està basat en textos escrits pel periodista Alfons Llorenç.

Etiquetas
stats