La Generalitat utilitza la tecnologia i les dades massives per a localitzar focus de contagi i comprovar l’eficàcia del confinament contra el coronavirus
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per a aturar la pandèmia del coronavirus ja no n’hi ha prou amb les mesures de mitigació, sinó que cal una supressió absoluta de la mobilitat, ja que els contactes socials són el principal mecanisme de propagació del COVID-19. Així, a falta d’una vacuna, el principal mecanisme per a evitar l’augment exponencial dels contagis, i per tant el col·lapse del sistema sanitari, és reduir necessàriament la interacció social a la mínima expressió de manera ràpida, com va passar a la Xina.
D’aquesta manera, l’OMS defensa la distància social fins a anul·lar els contactes entre persones al 75%, així com la quarantena domiciliària durant dues setmanes almenys quan es tenen símptomes o s’ha tingut contacte amb algun positiu per coronavirus, a més de la realització de tests massius a la població.
Precisament, per a ajudar en la lluita contra la pandèmia, es disposa d’una eina, la intel·ligència artificial i les dades massives (big data), que s’està implementant en llocs com la Comunitat Valenciana. Ana Berenguer, directora general d’Anàlisis i Polítiques Públiques de la Generalitat Valenciana, explica: “Fa uns dies ens vam adonar de la nostra vulnerabilitat per l’afluència de població des d’altres regions [com va ser el cas de la Comunitat de Madrid] on l’índex de contagis era més alt que el nostre”.
Davant aquesta circumstància, l’executiu valencià va contactar amb unes quantes operadores de telefonia mòbil per demanar-los la seua col·laboració de manera que facilitaren les dades “agregades i anònimes, de manera totalment legal”, de la mobilitat dels usuaris de telefonia.
L’objectiu, “que ens ajudaren a entendre els fluxos de persones de manera que poguérem identificar on es podia produir una escalada d’infeccions i, d’aquesta manera, poder ajudar les zones afectades dotant-les de més recursos”, subratlla Berenguer, que afig que aquesta és una manera de veure com es mouen els ciutadans, d’on venen, quines són les zones d’aglomeració i així, “gràcies a diversos indicadors, detectar punts negres i zones de risc, com podien ser Benidorm o Torrevella”.
Al cap d’una setmana, “ja podem començar a rebre les dades” i, amb això, “entendre com han funcionat les mesures implementades pel Govern una vegada decretat l’estat d’alarma, que ens ajuden a comprovar-ne l’efectivitat: quines mesures han tingut més èxit en quins llocs per a prendre decisions en conseqüència, ja que la taxa de mobilitat és un dels indicadors més importants per a millorar els nostres models epidemiològics”.
Una app per a ajudar el ciutadà des de Madrid
No és ni la primera ni l’única eina que està desenvolupant-se a Espanya per combatre el coronavirus. El Govern central coordina a través del Ministeri de Sanitat i la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial diverses empreses que han unit la seua tecnologia per facilitar informació directa al ciutadà sobre com actuar en cas de tindre símptomes i descongestionar els telèfons d’atenció tan col·lapsats.
Es tracta d’una app que es va iniciar al principi a la Comunitat de Madrid, a petició de la seua presidenta, Isabel Díaz Ayuso, i que ha sigut assumida per l’executiu. “Nosaltres també ens adherirem a totes les eines que ens puguen ser útils, sens dubte, i per descomptat també a la que està desenvolupant-se a Madrid”, ha assenyalat la directora general valenciana d’Anàlisis i Polítiques Públiques: “Quan estiga clar, ho avaluarem i ho posarem en marxa si és possible”.
Berenguer insisteix que el Govern valencià “té molts fronts oberts” relacionats amb les dades massives. “Però hem de prioritzar, i considerem que el que estem impulsant [el relacionat amb la mobilitat] és el projecte clau”, puntualitza.
0