El Govern valencià admet que ja no hi ha temps per al rescat d'un segon hospital privatitzat aquesta legislatura
Excepte sorpresa majúscula, no hi haurà rescat de l'hospital de Dénia aquesta legislatura. Ja no hi ha temps. Així ho ha reconegut la consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana, la socialista Ana Barceló, en una reunió que ha mantingut aquest dijous amb els representants de la Junta de Personal del departament de salut de la Marina Alta.
En la trobada, Barceló va assegurar, no obstant això, que les negociacions amb les dues empreses que formen part de la concessionària Marina Salud, DKV i Ribera Salud, continuaran. I encara que no va descartar per complet la reversió, també va matisar que amb el poc que queda de mandat -les eleccions seran el pròxim 28 d'abril i el Consell només tindrà marge de gestió fins a mitjan d'aqueix mes- ara mateix aconseguir un acord és pràcticament impossible.
Amb això, la legislatura acabarà sense arribar a recuperar per a la gestió pública un segon hospital dels que va privatitzar el PP durant la seua època de govern, després del pas a l'abril del 2018 de l'hospital de la Ribera a mans del departament de Sanitat.
Entre altres coses, sobre l'hospital de Dénia, que es revertirà, a diferència del d'Alzira, on no es va prorrogar la concessió, mitjançant la compra de les accions de l'empresa concessionària, encara està pendent de xifrar l'import de l'operació. Estan fetes les liquidacions de la concessió fins a l'any 2016, però falten les de 2017 i 2018. I així resulta complicat fixar el preu de les accions.
Barceló també va admetre que tant DKV com Ribera Salud han mostrat “poc interés” a desprendre's dels seus paquets accionarials a l'Hospital de Dénia. Segons ha pogut saber aquest periòdic, en les últimes dates s'han invertit els papers. Si en un primer moment l'asseguradora alemanya tenia interés a vendre-li al Consell el seu paquet accionarial i, en canvi, Ribera Salud era reticent, ara succeeix el contrari. És DKV la que més poc inclinada es mostra en la negociació.
La conselleria ha tirat aquest pitxer d'aigua freda sobre les històriques aspiracions de pacients, treballadors i la gran majoria dels ajuntaments de la comarca de la Marina Alta just el dia en què unes 150 persones es van manifestar a València exigint la reversió del centre. Que no es produisca aquesta legislatura suposa un fracàs tant per al president Puig, que va arribar a prometre el rescat en cinc ocasions, com per al Pacte del Botànic format per PSPV, Compromís i Podem, que van incloure en el seu programa el rescat dels hospitals privatitzats.
“Fins a l'últim moment”
No obstant això, l'opinió sobre la reunió de la presidenta de la Junta de Personal, Mari Carmen Ros, és positiva. Va assegurar que Barceló s'ha compromés a continuar “barallant fins a l'últim moment” per la reversió però, a més, es va comprometre a complir amb algunes demandes realitzades per la Junta de Personal, com visitar l'hospital d'aguts de la Pedrera, de gestió pública, i escometre algunes millores sol·licitades, i també “a gestionar millores per als treballadors estatutaris”.
Ros ha assenyalat que la consellera “ha pres nota”. “Els hem vist proactius per a solucionar els temes pendents; han baixat a la terra i m'he portat bones sensacions”, va resumir.
0