L’Epsar renova el conveni d’explotació de 59 depuradores amb l’empresa mixta Egevasa i salva 400 llocs de treball
Amb uns quants mesos de retard, perquè faltaven nomenaments per confirmar de diferents administracions, el consell d’administració de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) es va reunir per primera vegada en la nova legislatura. El màxim òrgan de representació de l’entitat va aprovar el cessament de l’actual gerent Enrique Lapuente, com va avançar eldiario.es, i de la secretària del consell Sabela García. A més, ha aprovat la renovació del conveni entre l’Epsar i l’empresa mixta de la Diputació de València i Global Omnium –abans Aigües de València– per a la gestió de 59 plantes.
com va avançar eldiario.esSegons el comunicat emés per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Transició Ecològica i Emergència Climàtica, el consell d’administració ha confirmat “amb l’aval dels informes de l’Advocacia de la Generalitat i del Consell Jurídic Consultiu”, la vigència del conveni d’explotació de les depuradores amb la Diputació de València i Epsar. “Amb aquesta decisió es resol la incertesa per als 400 treballadores i treballadors de l’empresa dependent de la Diputació que gestiona les depuradores subjectes al conveni, ja que es mantenen els llocs de treball d’aquest personal i les seues condicions laborals”, ha explicat.
Aquest conveni ha sigut una de les polèmiques de la legislatura passada, per tal com Lapuente i el seu equip van voler posar fi al conveni i traure a concurs públic la gestió de les 59 depuradores, fet que suposava una privatització. Aquest canvi de model hauria suposat de facto la desaparició d’Egevasa , ja que la nova llei de contractes impedeix a les empreses mixtes presentar-se a aquest tipus de concursos. La proposta, que es basava en exigències europees, va enrarir molt el clima laboral en l’empresa i va provocar un conflicte entre el PSPV i Lapuente.
Tot just ser nomenada consellera, Mireia Mollà es va reunir amb els treballadors d’Egevasa i els va anunciar que mantindria el conveni basant-se en l’informe del Consell Jurídic Consultiu. El consell d’administració de dijous ha confirmat legalment aquesta proposta.
Mollà busca ja un relleu per a Lapuente i la seua intenció és “posar en marxa un nou model compromés amb les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic, en línia amb els compromisos del Consell i amb l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia”.
Entre les mesures específiques que planteja la consellera Mireia Mollà per a aquesta nova etapa estan “la gestió eficaç en matèria del cicle urbà de l’aigua, la incorporació i implantació de solucions tecnològiques que milloren el rendiment hidràulic de les infraestructures, i també l’evacuació, la depuració, el tractament i la reutilització d’aigües residuals”.
Altres de les iniciatives es basen en polítiques actives en matèria d’R+D+I, que milloren l’eficiència energètica i faciliten l’ús d’energies alternatives, la captació de fons europeus i projectes conjunts entre diferents administracions i la regeneració d’aigües residuals per a reutilitzar-les en reg agrícola, ús industrial i usos mediambientals.
Totes aquestes mesures donen suport a les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic en matèria d’optimització dels sistemes de depuració i reutilització en municipis, urbanitzacions, polígons industrials i nuclis aïllats; energies renovables per a l’ús d’aigües depurades, incentius per a obres de proveïment, sanejament i defensa contra inundacions i cerca de solucions davant els principals problemes de sobreexplotació d’aqüífers.
Aposta per l’obra pública per l’excedent de tresoreria
En aquest sentit, amb el potencial inversor que té l’Epsar no es pot renunciar a la possibilitat d’impulsar l’obra pública amb els efectes positius consegüents en l’activitat econòmica i en l’ús de la Comunitat Valenciana. Tot això avalat amb 485 depuradores i un excedent important en tresoreria que està al voltant de 190 milions d’euros.