Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’esquerra i Ciutadans fulminaran la ‘policia identitària’ valenciana

Membres de la direcció del PP, en la campanya #TrauLaSenyera, amb la bandera valenciana del revés.

Voro Maroto

Tots els grups de les Corts Valencianes, llevat del PP, donaran suport a la supressió de la Llei de senyals d’identitat, una norma aprovada en solitari pel PP a dos mes del final de la legislatura passada que va crear una mena de policia identitària, l’Observatori dels Senyals d’Identitat Valencians, un organisme amb capacitat per a frustrar la concessió de subvencions a entitats que no compartiren la definició de valenciania consagrada per la reglamentació del PP.

Entre altres coses, aqueixa llei pretenia defensar els Bous al carrer, les manifestacions religioses tradicionals, el segle d’or, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, les bandes de música, el cant d’estil, la pilota, la gastronomia, la columbicultura, les festes populars arrelades o una llengua valenciana diferenciada radicalment, sense atendre criteris científics, de la catalana.

La norma s’abolirà amb els vots dels partits del govern (PSPV-PSOE i Compromís), el seu suport parlamentari (Podem) i Ciutadans. El PP es queda com l’únic partit que defensa la norma. “No podem permetre que es mantinga una llei que només busca dividir els ciutadans entre bons valencians i mals, segons els criteris del PP i que crea una mena de policia de símbols” ha ressaltat Manuel Mata. Aqueixos senyals ja estan protegits “a través de l’Estatut i la Llei de símbols de la Generalitat”, ha dit el portaveu parlamentari del PSOE.

Ciutadans donaran suport la iniciativa del tripartit valencià. “No compartim la Llei de senyals d’identitat que va crear el PP sense consens”, ha dit Alexis Marí. No obstant això, el portaveu adjunt de C’s en les Corts valencianes ha llançat un avís a PSOE, Compromís i Podem. “No donarem suport al fet que el tripartit cree una altra llei en aqueixa línia per a dividir els valencians”. “En el decàleg de Ciutadans no està la divisió de la ciutadania per qüestions identitàries”, assegura Marí.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha destacat que un dels motius per a derogar aquesta llei és perquè “deia qui era valencià de primera” i qui de segona, argument desmentit per la líder del PP valencià, Isabel Bonig.

És una “favada” que es diga que la llei del PP “donava carnets de valencians de primera i de segona”.

Al seu moment, l’Institut Interuniversitari Valencià de Filologia considerava la llei com un “atac” a les llibertats; les universitats van rebutjar l’atac a la unitat de la llengua i fins i tot l’Acadèmia Valenciana de la Llengua advertia que la llei podia anar contra l’Estatut d’Autonomia.

La supressió de la llei es discutirà en un ple del parlament valencià que se celebrarà el 13 i el 14 de gener.

Etiquetas
stats