Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Llei de sanitat aprovada pel PP valencià impedeix a Ribera Salud comprar més concessions d’hospitals per evitar una “posició de domini”

Alberto de Rosa, conseller de Ribera Salud.

Sergi Pitarch

València —

0

La Llei de salut valenciana aprovada al desembre del 2014 planteja en l’articulat una sèrie de limitacions perquè cap empresa o persona física aconseguisca una posició de domini en el mercat de les concessionàries de departaments sanitaris a la Comunitat Valenciana. Aquesta norma impediria que Ribera Salud, la principal empresa que gestiona el servei privatitzat pel PP, continuara incrementant les seues participacions en les adjudicatàries com va fer el 2015, just dies després que l’esquerra arribara al poder a la Comunitat Valenciana.

Fonts del sindicat CSIF, majoritari en Ribera Salud, van anunciar en un comunicat intern que l’empresa que dirigeix Alberto de Rosa tenia la intenció de comprar en breu el cent per cent de l’Hospital de Manises, propietat de Sanitas. El Mundo va avançar dilluns aquesta informació, que des de Ribera Salud no han volgut confirmar i de la qual fonts de la Conselleria de Sanitat, que ha de donar l’autorització, asseguren que no en tenen cap constància o notificació.

En cas que Ribera Salud intentara fer-se amb el 100% de l’accionariat de l’Hospital de Manises, la llei autonòmica li ho impediria i la Conselleria de Sanitat no podria donar-hi l’autorització. L’article 7.3 d’aquesta normativa aprovada per les Corts amb el Govern valencià en mans de la majoria del PP diu que “per garantir la lliure competència i evitar posicions de domini, cap persona física o jurídica podrà detindre, directament o indirectament, en l’àmbit de la sanitat pública valenciana, més del 40% de les participacions o accions en més d’un ens titular d’un contracte de gestió de servei sanitari integral en règim de concessió d’un departament sanitari”.

Però aquesta disposició general publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 29 de desembre no la van complir mesos després que s’aprovara ni Ribera Salud ni la Conselleria de Sanitat en mans del PP. De fet, el 29 de maig de 2015 –cinc dies després que l’esquerra guanyara les eleccions autonòmiques i conquistara la Generalitat Valenciana– Ribera Salud va anunciar la compra del 100% de Torrevieja Salud, Elche-Crevillente Salud i el 51% de l’empresa que gestionava l’hospital d’Alzira i la seua àrea sanitària.

En aquest cas, i segons la norma, l’operació no s’hauria d’haver produït o autoritzat per l’Administració, perquè Ribera Salud passava a tindre més del 40% en tres de les quatre concessions. Només hauria complit la llei en Marina Salud, on continua mantenint el 35% i on DKV manté en l’actualitat el 65%. Per ajustar-se a la norma de desembre de 2014 i no tindre una posició de domini, Ribera Salud només podria haver tingut el 100% d’una concessió i fins al 40% de la resta.

Però la realitat és que, amb les compres a Adeslas i Asisa el 2015, va passar a controlar tot l’accionariat de les concessions d’Elx-Crevillent, la Ribera i Torrevella. El 2012, l’empresa que dirigeix Alberto de Rosa va vendre a Sanitas el seu 40%. En l’actualitat, en Ribera Salud no volen confirmar el seu interés per la que és la concessió que més ingressos rep per part de l’Administració autonòmica.

En l’operació subjau l’interés de Ribera Salud –propietat del Banc Sabadell i Centene– de no perdre mercat arran que el Govern valencià haja mantingut la promesa de no renovar les concessions una vegada caduquen. La primera va ser la demarcació de la Ribera, executada per la consellera de Sanitat Carmen Montón l’1 d’abril de 2018. L’actual consellera Ana Barceló s’ha mantingut ferma amb aquest acord del Pacte del Botànic i ja ha dit nombroses vegades que recuperarà la gestió pública quan s’acaben els contractes.

Etiquetas
stats