El moviment feminista pren els carrers de València en una marxa històrica per la igualtat i contra el masclisme
El moviment feminista se supera any rere any amb cada vaga i cada manifestació que proposa i pràcticament és l'única marea que en l'actualitat pot traure a desenes de milers de persones al carrer per un mateix motiu: la igualtat i la lluita contra el masclisme i la violència de gènere.
Si en 2018 la marxa va rebentar les previsions amb una assistència de més de 30.000 persones, en 2019 la manifestació vespertina quasi ha triplicat la de l'any passat tot omplint de gent 3,5 quilòmetres de les principals vies de la ronda interior de València, des del Parterre, passant per Colón, Xàtiva, Guillem de Castro i finalitzant a les torres de Serrans. Dues hores i quart després d'eixir la primera comitiva des de l'Estació del Nord encara passaven milers de dones i homes omplint l'ampli carrer de Xàtiva de vorera a vorera.
Milers de persones han començat a omplir a partir de les sis de la vesprada d'aquest divendres els carrers del centre de València amb banderes, pancartes i molt de color violeta. Al matí la vaga feminista ha sigut, segons els sindicats, secundada per més d'un 50% de dones en el sector educatiu i ha aconseguit xifres de rècord en els mitjans de comunicació o entre les estudiants. Els aturs de dues hores que impulsaven les centrals sindicals majoritàries han sigut un èxit en les grans empreses valencianes com Arcelor, Pilkington, Stadler, Schenider, Ford, Aludium, Caixa Bank, Banc Santander, Cítrics Valencians, Gremmed, Copal, Marró, Fontestad, Danone, Colebega o Dulcesa.
La marxa a la ciutat de València ha hagut d'arrancar en dos trams diferents per a evitar el col·lapse del centre de València del passat any. Un dels recorreguts ha partit de l'Estació del Nord i l'altre des del Parterre.
Moltes pancartes reivindicatives, cartells i càntics. Il·lusió i emoció per haver pres literalment els carrers de València. Gent que es trobava de batalles del passat i que mostraven la seua felicitat per tornar a conquistar el carrer. Després de saludar-se mostraven els seus pins, xapes i brodats feministes: “Aquesta flor l'han cosida en l'Institut. Per a tot el centre”.
Pancartes per l'abolició de la prostitució, contra els ventres de lloguer o la violència de gènere. Les més joves han reptat l'extrema dreta i la seua estratègia reaccionària envers els drets de la dona: “Després direu que som cinc o sis” o “Visca, visca, visca, la lluita feminista”.
El president i la vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra, l'alcalde de València, Joan Ribó, i representants de partits i sindicats s'han sumat a una manifestació que, no obstant això, ha estat protagonitzada per dones anònimes de totes les edats.
Tant el president Puig com la vicepresidenta han enlletgit les absències en la marxa: “Qui no està ací s'ho està perdent i té un problema”. Ximo Puig ha afirmat que avui és un dia per a “dir ben fort que no volem un món desigual”. “Estem ací juntes i junts per a dir bé fort que la desigualtat afecta al cor de la democràcia, sense igualtat no hi ha democràcia”, ha dit.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que València “massivament s'està manifestant pels drets de les dones”. La portaveu del grup municipal socialista i candidata a l'alcaldia de València, Sandra Gómez, ha recordat la figura de Carmen Alborch acudint a la marxa amb la 'geganta' de la històrica feminista del PSPV.
Sota el mateix prisma, Oltra ha destacat el 8 de Març de 2019 per a reivindicar “un món igualitari, un món on homes i dones visquem en relació d'igualtat, tant en l'àmbit públic com privat”. “Volem relacions igualitàries a tots els nivells”, ha emfatitzat, i ha posat l'accent que “no hi ha ni una sola raó per a no estar ací: Les dones hem dit que sense nosaltres el món es para”.
La vicepresidenta de l'Executiu valencià, Mónica Oltra, s'ha referit a la decisió del PP de no participar en la manifestació i del seu líder, Pablo Casado, i sí que protagonitzar avui altres actes en la Comunitat Valenciana. Sobre aquest tema, Oltra ha afirmat que “realment, Pablo Casado hauria d'estar ací avui” --en la marxa-- i li ha recordat amb ironia que “hi ha molts dies per a visitar l'Exposició del Ninot, que sempre és bonic visitar-la”.
La marxa ha estat plena de lemes i càntics contra el masclisme i ha estat sempre present l'advertiment a l'extrema dreta que el moviment feminista estarà contra qualsevol involució en els drets de les dones. És més, el camí és imparable cap a la consecució de la igualtat efectiva entre homes i dones. Dones molt diverses han omplit els carrers i han liderat la marxa, de color, amb diversitat funcional, sordes, indígenes, gitanes, totes juntes en una mateixa marea.
La històrica marxa ha finalitzat amb la lectura del manifest que ha sigut precedida per dos muixerangues i un cant d'albaes de l'Horta, que ha sigut una vertadera declaració de principis del que ha sigut, és i serà el moviment feminista: “Nostra vaga de cures y educativa, de consum y laboral, d'asistència massiva | Hem fet hui nostre el carrer amb la força d'un cicló | Moviment capdavanter nostra movilització la gran força torna a ser | Ja mai més agenollades anem cap a la igualtat, anem cap a la igualtat | Ens trobem molt preparades som moltes amb unitat i estem ben organitzades”.