Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Més enllà del rescat marítim: la necessitat de sensibilitzar sobre les migracions i els drets humans

Imatge d’una sessió de sensibilització en un dels vaixells de rescat.

Toni Cuquerella

0

L’Aurora-Grup de Suport obri una nova etapa amb un centre d’estudis i sensibilització sobre les migracions i els drets humans. Amb aquest projecte, en què ja treballa més de dos anys, es vol crear una eina amb què generar consciència, formació i debat al voltant del drama migratori, a més d’incidir en la importància de defensar la solidaritat “i l’empoderament de la societat civil per a lluitar contra les injustícies”.

L’Aurora és una entitat no governamental, dedicada a la cooperació amb les ONG que formen part de la flota de rescat civil humanitari que operen a la Mediterrània. Des de l’arribada de les primeres embarcacions al port de Borriana el 2018, desenvolupen accions de suport logístic, hospitalitat, assessorament i proveïment, entre moltes altres funcions. L’Aurora col·labora amb més de 15 organitzacions d’àmbit estatal i internacional. En l’últim any ha hagut d’ampliar el seu radi d’acció als ports de Vinaròs i Sagunt, en què fins a una quinzena d’embarcacions han preparat nombroses missions de rescat.

L’associació considera “d’importància vital” escometre accions en el camp de la sensibilització, sobretot la de la població més jove, així com combatre els discursos d’odi. Aquesta tasca es durà a terme creant continguts i eines educatives a través d’espais de formació i debat perquè la lluita en favor del respecte als drets humans siga una prioritat. En els últims anys han fet proves pilot de les xarrades i visites guiades pels ports de la zona, amb la participació de centres educatius, associacions juvenils i clubs esportius, a més d’activitats en centres socials i seus d’entitats de diversa naturalesa.

Els continguts que es crearan aniran des d’audiovisuals propis, acció en xarxes socials, edició de materials gràfics, informes, jocs, tallers i intervencions artístiques. Tot aquest volum de continguts es posarà a l’abast de formadors, centres escolars, entitats i públic en general. Per a la creació d’aquest catàleg de propostes comptaran amb el suport de nombroses organitzacions amb què treballen diàriament, com les ONG alemanyes Sea Watch o Sea Eye, passant per la catalana Open Arms o la basca Salvament Marítim Humanitari entre altres. A més han creat aliances amb altres com Solidaritat Internacional del País Valencià o l’editorial navarresa Katakrak, amb la finalitat de crear sinergies i espais de cooperació. Continuen en una tasca constant per a bastir ponts amb actors dels moviments socials, polítics i culturals de base, que puguen nodrir la seua proposta de nous continguts.

Per inaugurar el calendari d’activitats del centre d’estudis i sensibilització de L’Aurora, han programat unes jornades de portes obertes al port de Borriana. Tindran lloc els pròxims 16,17 i 18 de setembre i comptaran amb la participació de nombrosos ponents, hi haurà visites guiades tant al port com a les embarcacions de rescat, exposicions, projeccions i instal·lació de panells informatius. En la pàgina web de l’ONG està oberta la preinscripció tant per a particulars com per a grups o associacions.

Etiquetas
stats