Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra i Baldoví criden a “rebentar” les enquestes perquè Compromís lidere el Botànic i “seguim amb el canvi”

Els candidats de Compromís a la Generalitat i al Congrés, en el míting d’obertura de campanya.

Sergi Pitarch

0

Compromís s’ha conjurat dissabte en el seu míting central a València per a “rebentar” les enquestes i “liderar” el Botànic, “perquè som l’única garantia que seguisquen les polítiques del canvi”. Més de 2.000 persones s’han donat cita en el vell llit del Túria per a donar el tret d’eixida a la campanya que ha de canviar els designis de la demoscòpia. “Fora d’un Botànic liderat per Compromís hi ha corrupció i atacs a la democràcia”, ha dit la vicepresidenta i candidata de la coalició, Mónica Oltra. 

Oltra ha animat els assistents a contar “a la gent” que “la nostra bandera són els seus somnis”. “És el vostre moment, amb aqueixa bandera serem imparables”, ha afegit.

Mónica Oltra ha recordat que tots els candidats dels partits venen a tancar campanya a València. “Nosaltres obrim i tanquem, perquè no hi venim, estem”, ha afirmat. “Les tres dretes agiten el fetge, agitant banderes, però no proposen res”, ha afegit. “Bonig ha anunciat una revolució fiscal. Ha anunciat que vol llevar l’impost sobre el Patrimoni. Som cinc milions de valencians, però aqueix impost només el paguen 22.000 valencians. Per a qui governen?”, ha criticat.

Oltra ha demanat la confiança per a continuar en la Generalitat. “La gent sap que aqueixa destrossa de 20 anys no s’arregla en quatre”, ha dit. “La política està per a rescatar la gent que es quedava pel camí, no per a rescatar bancs i autopistes”, ha afegit. “En aquest país el sistema de la dependència complirà la llei, mireu què radicals que som sol: volem que es complisca la llei i que siga justa amb els ciutadans”, ha dit.

Oltra ha recordat l’impuls de la Renda Valenciana d’Inclusió, Xarxa Llibres o que el Consell ha obligat la banca a aflorar 7.000 habitatges per a ús “social”. La candidata de Compromís ha anunciat que en la pròxima legislatura posaran en marxa una unitat especial de l’Advocacia de la Generalitat per a recuperar “fins l’últim cèntim del que han robat”.

La candidata de la coalició ha explicat que el PSOE ha governat en altres autonomies i “no s’han fet aquestes coses”. Perquè Compromís “és la garantia perquè s’impulsen aquestes polítiques”. Per això, ha demanat que Compromís “ha de liderar el Botànic” per a seguir “amb les polítiques del canvi”. La vicepresidenta ha criticat algunes de les mesures plantejades pel PSPV, com el pagament de les taxes universitàries als que aproven totes les assignatures: “Volem que les beques siguen progressives, perquè tothom no té les mateixes oportunitats”.

La vicepresidenta ha recordat que l’avís al PSOE li ha arribat d’Andalusia. “Quan fan polítiques de dreta, el votant tria l’original”, ha afegit. “PP i PSOE es caracteritzen per demanar el finançament quan governa el contrari. Per a això està Compromís, per a demanar-lo sempre”, ha recordat. “El deute valencià motivat per l’infrafinançament s’ha de condonar. I el 29 d’abril estarem demanant que ens perdonen els interessos que ens cobren pel que hauria de ser finançament”, ha anunciat.

El diputat nacional i candidat a les eleccions generals per la coalició, Joan Baldoví, ha tingut un de les rebudes més caloroses. “Diuen que cada xiquet naix amb un pa davall del braç. Però un xiquet valencià naix amb 9.000 euros de deute. Des de la política hem d’ajudar a canviar això”, ha manifestat. “Hem de parlar de les coses importants de la vida. De la cotització de les persones que cuiden els dependents, dels efectes econòmics del Brexit... Mentrestant, Casado parla d’Oteguidecrets. Es creu que això li importa a la gent, només volen distraure’ns”, ha explicat.

“La dreta té una agenda oculta que vol destruir l’Estat de Benestar. Volen destruir l’Estat mare, la Generalitat mare, que gestiona les coses importants de la vida”, ha afirmat, al mateix temps que ha reivindicat la política “per a crear treball, construir els col·legis que falten o acabar amb la llista d’espera de la dependència”. “La política ha de ser la solució. Hem demostrat que gestionem millor que la dreta”, ha apuntat.

Baldoví ha manifestat que “cal rebentar les enquestes” i ha demanat continuar fent política “per a les persones”.

Fran Ferri, número u per València, ha recordat els compromisos en matèria legislativa que han complit en el Consell. Per exemple, amb la llei LGTBI. “Hi ha persones que ens han posat en la seua diana, com als ‘nouvinguts’, però cal continuar lluitant i som imparables”, ha afirmat. Ferri ha criticat que alguns han acudit a aquesta campanya “amb la calculadora”, mentre en Compromís hem defensat el sempre mateix, “també quan no donava vots”. “En els nostres escons a Madrid s’asseuen els invisibles als poderosos”, ha apuntat. 

Vicent Marzà, conseller d’Educació i número u per la circumscripció de Castelló, ha reivindicat la gestió de Consell de què ha format part. “Hem vingut a transformar la societat. Per això hem sigut incòmodes”, ha explicat Marzà, que ha criticat els que trauen les banderes, mentre “nosaltres hem posat les persones en el centre”. “Hem fet que aquesta terra siga d’oportunitats, hem protegit cada gota d’aigua, cada centímetre de terra”, ha afegit el conseller d’Educació.

Aitana Mas, cap de llista per Alacant, ha agraït el seu treball als governs del canvi i als col·lectius que des de l’oposició continuen garantint les polítiques transparents. “Les comarques alacantines són garantia de la diversitat. Tenim diferents maneres de sentir-nos valencians, per la qual cosa hem de reivindicar els matisos. Ser pàtria o màtria, a l’oriolana, a la il·licitana o a l’alcoiana”, ha reivindicat. Segons Mas, el canvi “passa per la circumscripció d’Alacant”. “Oltra, el sud et farà presidenta”, ha acabat.

Juan Ponce, diputat dels Verds-Equo, ha anunciat que el valencià serà el primer parlament autonòmic que impulse el tancament d’una central nuclear. “La tancarem”, ha afirmat.

Etiquetas
stats