La Generalitat prepara retallades per falta d’ingressos mentre la rescatada SGR ven 17 milions en actius per pagar als bancs
El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i el mateix president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, es van posar aquest estiu en el pitjor dels escenaris amb vista a poder executar el pressupost de la Generalitat del 2019. Tots dos van anunciar “ajustos” en els comptes que podrien superar fins a final d’any els 1.000 milions d’euros per la falta de Govern i de pressupostos de l’Estat. La convocatòria d’eleccions alleujarà les arques amb els més de 400 milions de lliuraments a compte, però la falta de liquiditat pot ser més que problemàtica a final d’any i obligarà a fer retallades, segons reconeixen en Hisenda. El Consell tripartit necessita ingressos de manera urgent per a poder executar partides socials previstes en els seus comptes d’enguany.
Mentre aquesta situació d’estretor financera en les arques de la Generalitat Valenciana s’aguditza, la Societat de Garantia Recíproca (Afín SGR) segueix el seu pla de venda d’actius que va haver d’absorbir quan va fer fallida per la mala gestió dels dirigents anteriors i qui sap si una mica més –el Consell continua ocultant l’auditoria forense–. Aquesta venda de propietats, inclòs també el traspàs de les seues seus a València i Alacant, li va reportar el 2018 un total de 36,7 milions d’euros. Tots aquests diners van anar a reduir deute amb els bancs per guanyar credibilitat.
Aquesta setmana, i segons ha publicat Levante-EMV, l’entitat que presideix Manuel Illueca està a punt de vendre un altre paquet d’actius per 17 milions d’euros. Fonts d’Hisenda han confirmat l’operació, encara que no han volgut donar més informació ni del comprador ni dels immobles que s’han venut. El que sí que han aclarit és que aquests 17 milions també aniran a satisfer deute que té Afín SGR amb els bancs i no a pagar els 25 milions que deu a la Generalitat. I això que l’Administració valenciana prepara retallades en breu per falta de liquiditat.
La venda d’aquests actius pagats indirectament amb diners públics amb el rescat de 200 milions d’euros del 2016 ja va generar una polèmica important entre Hisenda, l’SGR i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ja que en el departament de Mónica Oltra entenien que alguns d’aquests immobles podrien tornar a la propietat de la Generalitat. Es va acordar llavors que abans que Afín SGR venguera cap actiu. seria vist per les conselleries per decidir si era necessari per a un altre menester.
S’entén que aquesta segona venda, que el mateix Illueca valora en 17 milions, deu haver sigut supervisada pels altres departaments de la Generalitat. El que és més cridaner és que aquest nou ingrés milionari vaja una altra vegada a satisfer deute bancari, malgrat el pagament de 37,6 milions l’any passat i no a la Generalitat.
En aquests moments, Afín SGR encara deu 46 milions a la banca a més de 39 en deute subordinat. En total 86 milions, la majoria a llarg termini, segons els comptes del 2018. De la seua banda, a la Generalitat li deu 25 milions d’euros que es poden satisfer bé a través d’“actius no corrents mantinguts per a la venda” o directament del líquid del traspàs dels actius. Per exemple, els 17 milions que ingressarà en breu si es tanca l’operació.
0