Un informe per a la Generalitat preveu una RTVV de 50 milions de cost
L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) calcula en 50 milions d’euros un hipotètic pressupost per a la futura Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) en un informe elaborat per a la Generalitat Valenciana que ha fet públic aquest dijous el secretari autonòmic de Comunicació, José María Vidal. Per a calcular una xifra que el Consell ha evitat avançar fins ara –atés que la creació de l’ens nou sorgeix de la iniciativa de les Corts Valencianes i està en tramitació en la Cambra autonòmica-, l’IVIE ha calculat la mitjana de despesa per habitant de les tres televisions autonòmiques amb un cost més baix (Madrid, Astúries i Castella i Lleó, exclosa Múrcia).
“Si el cost per habitant fóra igual que el de les tres comunitats autònomes amb costos més baixos”, assenyala l’informe, “el pressupost de la radiotelevisió pública valenciana no hauria de superar els 50 milions d’euros l’any. Amb aquest pressupost, l’impacte sobre l’economia de la Comunitat Valenciana s’estima en 46 milions d’euros de renda i en la generació de 1.275 llocs de treball (directes, indirectes i induïts)”.
El secretari autonòmic, que ha explicat als mitjans de comunicació el procediment de contractació de produccions audiovisuals que desenvolupa l’Alt Consell Consultiu de Radiotelevisió i Mitjans Audiovisuals, que ell mateix presideix, ha rebutjat apuntar cap pressupost per a la futura RTVV. Vidal ha recordat que enguany hi ha 29 milions d’euros pressupostats, dels quals cinc se’n destinaran a posar al dia els equips tècnics de l’antiga Canal 9, uns 15 milions a adquirir produccions i 9 milions a posar-la en marxa. En tot cas, el Govern valencià és conscient que la llei d’estabilitat i la vigilància del Ministeri d’Hisenda, tot i que no poden impedir la creació d’una nova RTVV, sí que condicionaran que el cost de la cadena siga moderat.
“L’aposta per un nou servei públic audiovisual valencià sostenible també ha de tenir molt present l’estat de les finances públiques valencianes i les restriccions que se’n deriven”, adverteix l’informe de l’IVIE. La limitació pressupostària tindrà efectes directes sobre les dimensions de la plantilla de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que és com es proposa anomenar la nova entitat pública. No obstant això, també en això el Consell eludeix pronunciar-se, pel fet que la iniciativa legislativa correspon a les Corts, on s’espera tenir aprovada la llei el pròxim mes de juliol. Les xifres que recull l’informe de l’IVIE, en tot cas, no permetrien crear una RTVV de 140 milions de cost i 700 treballadors, com proposava un estudi encarregat per les Corts a les universitats valencianes.
Precisament aquest divendres està previst que el ple del Consell informe la proposició de llei sorgida d’una ponència creada en les Corts Valencianes, on es va aprovar amb el suport dels tres grups que sostenen el Consell, PSPV-PSOE, Compromís i Podem), l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP.
Vidal ha declinat opinar sobre l’Informe del Cosell Jurídic Consultiu, que adverteix contra la disposició transitòria novena, que preveu atorgar als extreballadors de Canal 9 una prioritat en la nova cadena mitjançant l’avaluació de mèrits en les proves de selecció de personal. “No sóc el legislador”, ha assenyalat el secretari autonòmic, que ha remés els periodistes als grups parlamentaris per a obtenir una opinió sobre un assumpte especialment espinós, atesa la reivindicació dels extreballadors de RTVV de tenir prioritat per a entrar a la nova cadena.
El que la Generalitat sí que fa, des de l’Alt Consell, en què estan representats tots els grups polítics, és intentar dinamitzar el sector audiovisual mitjançant la convocatòria de “consultes preliminars de mercat”, que és la figura legal utilitzada, per a adquirir produccions destinades a la nova RTVV o la concessió d’ajudes a projectes. Ja s’han convocat els processos per a dibuixos animats i produccions de ficció i documentals i, segons Vidal, està a punt d’eixir el de programes de televisió.
Precisament l’informe de l’IVIE reflecteix la desfeta que el tancament de RTVV, ordenat pel llavors president de la Generalitat, Alberto Fabra, del PP, el novembre del 2013, ha causat en aqueix àmbit. Així, si el 2012, any en què va aconseguir el màxim, l’audiovisual valencià representava el 8,7% de les ocupacions del sector a Espanya, amb 6.792 llocs de treball, el 2015 la xifra havia caigut al nivell més baix, només amb 1.085 ocupacions, que representaven l’1,4% del sector a Espanya.
L’IVIE calcula que “l’efecte tractor” de la radiotelevisió pública es tradueix que “per cada milió d’euros de despesa, la renda (valor afegit brut) de la Comunitat Valenciana augmenta 0,9 milions d’euros i genera/manté 25 llocs de treball”. Per això l’estimació de 46 milions d’euros de renda i 1.275 ocupacions que fa a partir d’una cadena d’uns 50 milions de pressupost.