Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Oriola (PP) s’avança al Govern valencià i ja privatitza l’elaboració d’informes urbanístics sense el decret que l’empara

L’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón.

Sergi Pitarch

València —

0

L’Ajuntament d’Oriola, que governen PP i Ciutadans, s’ha avançat a la Conselleria d’Obres Públiques de la Generalitat i ja pot externalitzar l’elaboració d’informes urbanístics. El departament que dirigeix Arcadi España elabora en aquests moments un decret pel qual dotarà els consistoris de l’instrument legal que els permeta fer aquesta privatització amb l’argument d’“agilitar” els expedients per a donar llicències urbanístiques.

El problema per al consistori del Baix Segura rau en el fet que la Llei d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP) obliga que siga la Conselleria la que regule l’actuació i l’autorització d’entitats col·laboradores en la redacció d’aquests informes, que en l’actualitat fan funcionaris, segons ha denunciat públicament Canviem Oriola.

Obres Públiques fa uns quants mesos que tramita el decret, perquè els ajuntaments puguen autoritzar empreses externes o col·legis professionals per a elaborar informes urbanístics, de planejament o d’edificació. La proposta, que ha de passar a les Corts per convalidar-la després del procés d’exposició pública, ha sollevat els tècnics municipals, que consideren la norma una privatització d’una funció estratègica per a evitar suspicàcies. De fet, després de les al·legacions, han amenaçat d’acudir als tribunals, com va explicar eldiario.es.

De la seua banda, des de la Conselleria, igual com des de l’Ajuntament d’Oriola, defensen que han hagut de desenvolupar aquesta externalització per la impossibilitat de contractar funcionaris i davant el bloqueig dels expedients urbanístics. Aquesta agilitació milloraria l’entrada de fons en els municipis i dinamitzarà l’economia, assenyalen.

En el cas d’Oriola, el conveni amb el Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana serveix per a quatre situacions: identificar i habilitar les empreses externes que redacten informes per a l’ajuntament; supervisar la integritat formal del treball; controlar tècnicament i formalment les exigències de l’ajuntament per a la tramitació i l’obtenció de la llicència d’edificació, reforma o rehabilitació i el compliment de la normativa urbanística i sectorial, fins i tot amb la petició d’informes preceptius.

Des de Canviem Oriola, com els tècnics municipals que abans han denunciat, expliquen que el conveni d’Oriola “és irregular”, perquè encara no està emparat pel decret del Consell, com marca la LOTUP. A més, consideren que, com que és el ciutadà o el promotor el que ha de pagar els informes externs, consideren que suposa “una privatització parcial de la gestió municipal” i “una mercantilització dels drets urbanístics”.

El mes d’octubre de l’any passat s’havien presentat 75 sol·licituds per a acollir-se al conveni d’externalització. “A mitjan mes de novembre ni una sola havia rebut visat de qualificació urbanística”, critiquen des de Canviem Oriola.

Etiquetas
stats