La sanitat postpandèmia: Barceló reorganitza els centres de salut i inverteix 326 milions d’euros per descongestionar l’atenció primària

Centro de Salud de Russafa (València).

L’atenció primària, la porta d’entrada al sistema sanitari, comptarà des del 2022 amb un reforç de personal i de finançament per a descongestionar els centres de salut. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública reorganitza els centres de salut i incorpora 1.600 professionals per alleujar la saturació, incrementada per la pandèmia, que augmentarà la plantilla en un 13%.

El Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, presentat divendres per la consellera Ana Barceló, preveu un increment de recursos fins que atenció primària aconseguisca una quarta part del pressupost de la conselleria, actualment, en el 15%. Per a executar-ho, el Consell invertirà 326 milions d’euros en dos anys, dels quals 130 aniran per a la contractació de personal i 76 per a la construcció de nous centres de salut.

Sanitat busca adaptar la resposta dels centres de salut a les necessitats dels pacients per aconseguir “una atenció pròxima i de qualitat, respondre al repte de l’envelliment poblacional i la cronicitat, així com potenciar les noves tecnologies i la medicina preventiva”. Per fer-ho, reorganitzarà els centres de primària, que tindran un responsable mèdic, un altre d’infermeria i un altre d’administració. Els centres combinaran l’atenció presencial –amb caràcter preferent– amb la domiciliària, telefònica i per videoconferència, segons cada cas.

La cartera de serveis s’ampliarà i s’unificarà per centrar-se en aspectes clínics i promoció de salut i cobrir les noves realitats demogràfiques, l’envelliment i la cronicitat que ja suposa el 80% de les consultes. Així doncs, es dotarà tots els centres de l’equipament necessari per a fer ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor.

El pla consta d’un centenar de punts que acabaran de concretar-se amb els col·lectius professionals. Alguns, com la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, han transmés a Sanitat les seues queixes per no haver-ho abordat prèviament. Durant la presentació del marc, Barceló ha assenyalat que ara es reuniran amb la Taula tècnica i sindicats per concretar les categories d’aquestes places de nova creació i ha indicat que el pla es remetrà a les societats científiques, sindicals i professionals perquè hi facen les seues aportacions i presentar-lo al Ministeri de Sanitat abans del 31 de març. Així mateix, ha explicat que aquest reforç està pensat per a cobrir els dèficits de plantilla en una situació de normalitat, però que no hi hauria problemes a dotar de més recursos si calguera fer front a una altra pressió extraordinària com la causada per la pandèmia. S’estima que en els pròxims tres anys quasi un 20% dels metges estaran en edat de jubilació.

Investigació i prevenció

Sanitat vol incorporar la investigació com a part del treball sanitari per trobar millores en l’atenció assistencial i “que ocupe el lloc central de l’atenció sanitària i la promoció de la salut de les persones”. La conselleria es compromet a dotar de recursos el personal per permetre actualitzar els seus coneixements i fer aportacions, al mateix temps que incorporarà figures que coordinen els centres de salut amb altres recursos assistencials de serveis socials.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats